Eggshell structure, measurements, and quality-effecting factors in laying hens: a review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A71352" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:71352 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/46/2015-CJAS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/46/2015-CJAS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/46/2015-CJAS" target="_blank" >10.17221/46/2015-CJAS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Eggshell structure, measurements, and quality-effecting factors in laying hens: a review
Popis výsledku v původním jazyce
Eggshell quality is one of the most significant factors affecting poultry industry; it economically influences egg production and hatchability. Eggshell consists of shell membranes and the true shell that includes mammillary layer, palisade layer, and cuticle. Measurements of eggshell quality include eggshell weight, shell percentage, breaking strength, thickness, and density. Mainly eggshell thickness and strength are affected by the time of egg components passage through the shell gland (uterus), eggshell ultra-structure (deposition of major units), and micro-structure (crystals size and orientation). Shell quality is affected by several internal and external factors. Major factors determining the quality or structure of eggshell are oviposition time, age, genotype, and housing system. Eggshell quality can be improved through optimization of genotype, housing system, and mineral nutrition.
Název v anglickém jazyce
Eggshell structure, measurements, and quality-effecting factors in laying hens: a review
Popis výsledku anglicky
Eggshell quality is one of the most significant factors affecting poultry industry; it economically influences egg production and hatchability. Eggshell consists of shell membranes and the true shell that includes mammillary layer, palisade layer, and cuticle. Measurements of eggshell quality include eggshell weight, shell percentage, breaking strength, thickness, and density. Mainly eggshell thickness and strength are affected by the time of egg components passage through the shell gland (uterus), eggshell ultra-structure (deposition of major units), and micro-structure (crystals size and orientation). Shell quality is affected by several internal and external factors. Major factors determining the quality or structure of eggshell are oviposition time, age, genotype, and housing system. Eggshell quality can be improved through optimization of genotype, housing system, and mineral nutrition.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
299-309
Kód UT WoS článku
000382555600001
EID výsledku v databázi Scopus
—