Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Doba snesení vejce a jeho kvalita

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29953" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29953 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Doba snesení vejce a jeho kvalita

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita vajec je ovlivňována mnoha faktory, např.genotypem a věkem nosnice, systémem ustájení a dobou snesení vejce. Doba snesení je závislá především na délce světelného dne. Vnitřními parametry kvality vejce je podíl žloutku, bílku a další znaky jako index žloutku a bílku a Haughovy jednotky. Vnější ukazatele souvisejí zejména se skořápkou, její tloušťkou a pevností. Z výsledků uvedeného pokusu je patrné, že hmotnost vejce byla nejvyšší při snesení v ranních hodinách, stejně tak nejvyšší kvalita bílku, díky vysokým Haughovým jednotkám a indexu bílku. Naopak u vajec snesených později během dne byla nejpevnější skořápka, nejvyšší podíl žloutku a nejvyšší poměr žloutku k bílku.

  • Název v anglickém jazyce

    Time of oviposition and egg quality

  • Popis výsledku anglicky

    Quality of eggs is influenced by many factors, e.g. genotyp and age of laying hens, housing system and time of oviposition. Oviposition time is affected mainly by lenght of light. Internal quality of egg includes protortion of yolk, albumen, index of yolk and albumen and Haugh units. External quality of the egg relates with quality of eggshell, strenght and thickness of shell. The results of this trial show that weight of eggs, quality of albumen and Haugh units were the highest in eggs laid in the morning. The highest strength of the eggshell, proportion of yolk and rate yolk:albumen was in eggs laid in the afternoon.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus