Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A72301" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:72301 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového
Popis výsledku v původním jazyce
Předložená práce se zabývá analýzou jedlého hmyzu, jehož nutriční hodnota byla srovnána s nutriční hodnotou běžných potravin živočišného původu. Výzkum byl zaměřen na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku a profilu mastných kyselin u tří druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Analyzovány byly larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), potemníka brazilského (Zophobas morio) a potemníka stájového (Alphitobius diaperinus). Tyto druhy jsou obecně považovány za dobrý zdroj tuků a dusíkatých látek. Jejich nutriční hodnota je ale variabilní v závislosti na vývojovém stádiu, podmínkách chovu a výživě. U potemníka moučného byl zjištěn obsah dusíkatých látek 63 % v sušině. Obdobný obsah byl zjištěn i u potemníka stájového (60 % v sušině). Potemník brazilský má výrazně nižší zastoupení dusíkatých látek a to 39 % v sušině. Obsah tuku v analyzovaných vzorcích byl v rozsahu od 17 % u potemníka moučného do 39 % u potemníka brazilského. Z výsledků analýz složení tuku má p
Název v anglickém jazyce
Nutritional values of edible insect (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus)
Popis výsledku anglicky
This work deals with the analysis of edible insects, whose nutritional value was compared with conventional nutritional value of foods of animal origin. The research was aimed at determining the content of crude protein, fat and fatty acid profile of the three species of edible insects that can routinely behave in the Czech Republic. There were analyzed mealworm larvae (Tenebrio molitor), giant mealworm larvae(Zophobas morio) and lesser mealworm larvae (Alphitobius diaperinus). These types are generally considered a good source of fat and nitrogenous substances. Their nutritional value but is variable depending on the stage of development, breeding and feeding conditions. For mealworm was found to contain 63% crude protein in dry matter. Similar content was also found in lesser mealworm (60% of dry matter). Giant mealworm has significantly lower representation of crude protein and 39% dry matter. The fat content in the analyzed samples ranged from 17% for mealworm to 39% in giant mealworm. From the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
48-54
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—