Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A72301" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:72301 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vybrané nutriční hodnoty jedlého hmyzu - potemníka moučného, brazilského a stájového

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předložená práce se zabývá analýzou jedlého hmyzu, jehož nutriční hodnota byla srovnána s nutriční hodnotou běžných potravin živočišného původu. Výzkum byl zaměřen na stanovení obsahu dusíkatých látek, tuku a profilu mastných kyselin u tří druhů jedlého hmyzu, které je možné běžně chovat v podmínkách České republiky. Analyzovány byly larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), potemníka brazilského (Zophobas morio) a potemníka stájového (Alphitobius diaperinus). Tyto druhy jsou obecně považovány za dobrý zdroj tuků a dusíkatých látek. Jejich nutriční hodnota je ale variabilní v závislosti na vývojovém stádiu, podmínkách chovu a výživě. U potemníka moučného byl zjištěn obsah dusíkatých látek 63 % v sušině. Obdobný obsah byl zjištěn i u potemníka stájového (60 % v sušině). Potemník brazilský má výrazně nižší zastoupení dusíkatých látek a to 39 % v sušině. Obsah tuku v analyzovaných vzorcích byl v rozsahu od 17 % u potemníka moučného do 39 % u potemníka brazilského. Z výsledků analýz složení tuku má p

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional values of edible insect (Tenebrio molitor, Zophobas morio and Alphitobius diaperinus)

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with the analysis of edible insects, whose nutritional value was compared with conventional nutritional value of foods of animal origin. The research was aimed at determining the content of crude protein, fat and fatty acid profile of the three species of edible insects that can routinely behave in the Czech Republic. There were analyzed mealworm larvae (Tenebrio molitor), giant mealworm larvae(Zophobas morio) and lesser mealworm larvae (Alphitobius diaperinus). These types are generally considered a good source of fat and nitrogenous substances. Their nutritional value but is variable depending on the stage of development, breeding and feeding conditions. For mealworm was found to contain 63% crude protein in dry matter. Similar content was also found in lesser mealworm (60% of dry matter). Giant mealworm has significantly lower representation of crude protein and 39% dry matter. The fat content in the analyzed samples ranged from 17% for mealworm to 39% in giant mealworm. From the

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    48-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus