Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A71560" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:71560 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.11.044" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.11.044</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.11.044" target="_blank" >10.1016/j.indcrop.2016.11.044</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Traditionally, chemical pesticides have played a central role in food protection, forcing trends towards reduction of using chemicals in agriculture leads to call for the development of new strategies of protection agricultural product. Antimicrobial volatile substances from plants have become known as a suitable alternative to synthetic pesticides and food preservatives. In this study, we explored the potential of six essential oils retrieved from cinnamon (Cinnamomum zeylanicum Nees.), thyme (Thymus vulgaris L.), oregano (Origanum vulgare L.), clove (Syzygium aromaticum L.), lemongrass (Cymbopogon citratus (DC) Stapf.) and ginger (Zingiber officinale Rosc.) essential oils. Inhibitory activity of essential oils were assessed against three strains of postharvest pathogens of the Aspergillus parasiticus, A. flavus and A. clavatus isolated from oats. In continue, the effect of the essential oils treatment on the sensory profile of the product was evaluated. The results indicated that the essential oils

  • Název v anglickém jazyce

    Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability

  • Popis výsledku anglicky

    Traditionally, chemical pesticides have played a central role in food protection, forcing trends towards reduction of using chemicals in agriculture leads to call for the development of new strategies of protection agricultural product. Antimicrobial volatile substances from plants have become known as a suitable alternative to synthetic pesticides and food preservatives. In this study, we explored the potential of six essential oils retrieved from cinnamon (Cinnamomum zeylanicum Nees.), thyme (Thymus vulgaris L.), oregano (Origanum vulgare L.), clove (Syzygium aromaticum L.), lemongrass (Cymbopogon citratus (DC) Stapf.) and ginger (Zingiber officinale Rosc.) essential oils. Inhibitory activity of essential oils were assessed against three strains of postharvest pathogens of the Aspergillus parasiticus, A. flavus and A. clavatus isolated from oats. In continue, the effect of the essential oils treatment on the sensory profile of the product was evaluated. The results indicated that the essential oils

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310226" target="_blank" >QJ1310226: Vývoj nových metod ochrany obilnin a zeleniny proti významným patogenům a škůdcům pomocí botanických pesticidů využitelných v ekologickém i integrovaném zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS

  • ISSN

    0926-6690

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    146-152

  • Kód UT WoS článku

    000394077200019

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85007414717