Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A71560" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:71560 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.11.044" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.11.044</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.11.044" target="_blank" >10.1016/j.indcrop.2016.11.044</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability
Popis výsledku v původním jazyce
Traditionally, chemical pesticides have played a central role in food protection, forcing trends towards reduction of using chemicals in agriculture leads to call for the development of new strategies of protection agricultural product. Antimicrobial volatile substances from plants have become known as a suitable alternative to synthetic pesticides and food preservatives. In this study, we explored the potential of six essential oils retrieved from cinnamon (Cinnamomum zeylanicum Nees.), thyme (Thymus vulgaris L.), oregano (Origanum vulgare L.), clove (Syzygium aromaticum L.), lemongrass (Cymbopogon citratus (DC) Stapf.) and ginger (Zingiber officinale Rosc.) essential oils. Inhibitory activity of essential oils were assessed against three strains of postharvest pathogens of the Aspergillus parasiticus, A. flavus and A. clavatus isolated from oats. In continue, the effect of the essential oils treatment on the sensory profile of the product was evaluated. The results indicated that the essential oils
Název v anglickém jazyce
Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability
Popis výsledku anglicky
Traditionally, chemical pesticides have played a central role in food protection, forcing trends towards reduction of using chemicals in agriculture leads to call for the development of new strategies of protection agricultural product. Antimicrobial volatile substances from plants have become known as a suitable alternative to synthetic pesticides and food preservatives. In this study, we explored the potential of six essential oils retrieved from cinnamon (Cinnamomum zeylanicum Nees.), thyme (Thymus vulgaris L.), oregano (Origanum vulgare L.), clove (Syzygium aromaticum L.), lemongrass (Cymbopogon citratus (DC) Stapf.) and ginger (Zingiber officinale Rosc.) essential oils. Inhibitory activity of essential oils were assessed against three strains of postharvest pathogens of the Aspergillus parasiticus, A. flavus and A. clavatus isolated from oats. In continue, the effect of the essential oils treatment on the sensory profile of the product was evaluated. The results indicated that the essential oils
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310226" target="_blank" >QJ1310226: Vývoj nových metod ochrany obilnin a zeleniny proti významným patogenům a škůdcům pomocí botanických pesticidů využitelných v ekologickém i integrovaném zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS
ISSN
0926-6690
e-ISSN
—
Svazek periodika
98
Číslo periodika v rámci svazku
N
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
146-152
Kód UT WoS článku
000394077200019
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85007414717