Kvalita masa nutrií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A71985" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:71985 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita masa nutrií
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnocení vybraných ukazatelů kvality masa u tří genotypů nutrií, jež jsou mezi Genetickými zdroji České republiky (Česká varianta Standardní nutrie - Standardní, Moravská Stříbrná nutrie - Stříbrná a Přeštická Vícebarevná nutrie - Přeštická). Chemická analýza byla provedena u osmiměsíčních nutrií, jenž byly po odstavu ustájeny v identických podmínkách a krmeny krmnou směsí vyvinutou pro výkrm nutrií. Nutrie byly poraženy na experimentální porážce VÚŽV v.v.i. v Praze. Chemické složení masa nebylo barevným typem ovlivněno. Obsah bílkovin se pohyboval okolo 21 % a obsah tuku byl nejnižší u Standardní nutrie (2,0 %). Maso nutrií vyniká především nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin bylo vyrovnané a nebylo ovlivněno barevným typem. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) byl nejnižší u stříbrných nutrií 34,3 %, průměrný obsah mononenasycených mastných kyselin (MUFA) byl 34,5 %. Nejvyšší koncentrace polynenasycených mastných ky
Název v anglickém jazyce
Meat quality of nutrias
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate selected indicators of carcass value and meat quality of three genotypes of nutria, which are in Genetic resources Czech Republic (Czech type of Standard, Moravian Silver and Prestice Multicolour). The chemical analysis was performed in nutrias at the age of 8 months. Animals were after weaning housed in identical conditions and fed with feed mixture developed for growing nutria. Animals were slaughtered in experimental slaughterhouse of Research Institute of Animal Science in Prague. The chemical composition of meat was not affected by the colour type. The protein content ranged around 21,0 % and the lowest value of fat content was in Standard nutria (2,0 %). Concentrations of groups of fatty acids were balanced without significant effect of colour type. Nutria meat excels especially low in fat, high in protein and PUFA. The lowest content of saturated fatty acids (SFA) was in Silver nutrias (34,3 %), monounsaturated fatty acids (MUFA) ranged between 34,1 to 34,8
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
68-69
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—