Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional potential of selected insect species reared on the island of Sumatra

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73509" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73509 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14110/17:00100261

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ijerph14050521" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3390/ijerph14050521</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ijerph14050521" target="_blank" >10.3390/ijerph14050521</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional potential of selected insect species reared on the island of Sumatra

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Inhabitants of the Indonesian island of Sumatra are faced with the problem of insufficient food supplies and the consequent risk of undernourishment and health issues. Edible insects as a traditional and readily available food source could be part of the solution. The nutritional value of insects depends on many factors, e.g., species, developmental stage, sex, diet, and climatic conditions. However, edible insects bred in Sumatra for human consumption have never before been assessed with regard to their nutritional value. Our study involved analyses of crude protein, chitin, fat and selected fatty acid contents of giant mealworm larvae (Zophobas morio), larvae of the common mealworm (Tenebrio molitor) and nymphs of the field cricket (Gryllus assimilis). Based on our results, which are comparable to those known from other food insects reared in different regions of the world, the edible species bred in Sumatra could become food sources with a potential to help stave off hunger and undernourishment.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional potential of selected insect species reared on the island of Sumatra

  • Popis výsledku anglicky

    Inhabitants of the Indonesian island of Sumatra are faced with the problem of insufficient food supplies and the consequent risk of undernourishment and health issues. Edible insects as a traditional and readily available food source could be part of the solution. The nutritional value of insects depends on many factors, e.g., species, developmental stage, sex, diet, and climatic conditions. However, edible insects bred in Sumatra for human consumption have never before been assessed with regard to their nutritional value. Our study involved analyses of crude protein, chitin, fat and selected fatty acid contents of giant mealworm larvae (Zophobas morio), larvae of the common mealworm (Tenebrio molitor) and nymphs of the field cricket (Gryllus assimilis). Based on our results, which are comparable to those known from other food insects reared in different regions of the world, the edible species bred in Sumatra could become food sources with a potential to help stave off hunger and undernourishment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Environmental Research and Public Health

  • ISSN

    1660-4601

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Kód UT WoS článku

    000404106400069

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85019173529