Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of Germination Temperatures on the Chemical Composition of Wheat (Triticum aestivum L.) Seeds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73594" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73594 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/391/2016-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/391/2016-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/391/2016-CJFS" target="_blank" >10.17221/391/2016-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of Germination Temperatures on the Chemical Composition of Wheat (Triticum aestivum L.) Seeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The content of saccharides and lipids in wheat seeds from both conventional and organic agriculture was determined based on the length of germination (0, 2, or 5 days) and germination temperature (10 and 22 C). The content of saccharides was determined by HPLC, and the total lipid content was detected by Soxhlet extraction in the course of germination. While the non-germinated seeds had the highest content of glucose (6,95 mg/g) and fructose (4,37 mg/g), in conventionally grown seeds sucrose (5,03 mg/g) and maltose (3,62 mg/g) were at the highest level. In organically and conventionally produced seeds the contents of fructose, glucose, and maltose increased due to germination. While the content of lipids increased in the seeds from organic production on the second day from 0,46 g/10 g to 0,51 g/10 g (at 10 C) and 0,64 g/10 g (at 22 C). Differences in the content of saccharides and lipids between seeds from organic and conventional agriculture were not unequivocally confirmed.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Germination Temperatures on the Chemical Composition of Wheat (Triticum aestivum L.) Seeds

  • Popis výsledku anglicky

    The content of saccharides and lipids in wheat seeds from both conventional and organic agriculture was determined based on the length of germination (0, 2, or 5 days) and germination temperature (10 and 22 C). The content of saccharides was determined by HPLC, and the total lipid content was detected by Soxhlet extraction in the course of germination. While the non-germinated seeds had the highest content of glucose (6,95 mg/g) and fructose (4,37 mg/g), in conventionally grown seeds sucrose (5,03 mg/g) and maltose (3,62 mg/g) were at the highest level. In organically and conventionally produced seeds the contents of fructose, glucose, and maltose increased due to germination. While the content of lipids increased in the seeds from organic production on the second day from 0,46 g/10 g to 0,51 g/10 g (at 10 C) and 0,64 g/10 g (at 22 C). Differences in the content of saccharides and lipids between seeds from organic and conventional agriculture were not unequivocally confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    143-148

  • Kód UT WoS článku

    000400934000006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85018902641