Influence of Germination Temperatures on the Chemical Composition of Wheat (Triticum aestivum L.) Seeds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73594" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73594 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/391/2016-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/391/2016-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/391/2016-CJFS" target="_blank" >10.17221/391/2016-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of Germination Temperatures on the Chemical Composition of Wheat (Triticum aestivum L.) Seeds
Popis výsledku v původním jazyce
The content of saccharides and lipids in wheat seeds from both conventional and organic agriculture was determined based on the length of germination (0, 2, or 5 days) and germination temperature (10 and 22 C). The content of saccharides was determined by HPLC, and the total lipid content was detected by Soxhlet extraction in the course of germination. While the non-germinated seeds had the highest content of glucose (6,95 mg/g) and fructose (4,37 mg/g), in conventionally grown seeds sucrose (5,03 mg/g) and maltose (3,62 mg/g) were at the highest level. In organically and conventionally produced seeds the contents of fructose, glucose, and maltose increased due to germination. While the content of lipids increased in the seeds from organic production on the second day from 0,46 g/10 g to 0,51 g/10 g (at 10 C) and 0,64 g/10 g (at 22 C). Differences in the content of saccharides and lipids between seeds from organic and conventional agriculture were not unequivocally confirmed.
Název v anglickém jazyce
Influence of Germination Temperatures on the Chemical Composition of Wheat (Triticum aestivum L.) Seeds
Popis výsledku anglicky
The content of saccharides and lipids in wheat seeds from both conventional and organic agriculture was determined based on the length of germination (0, 2, or 5 days) and germination temperature (10 and 22 C). The content of saccharides was determined by HPLC, and the total lipid content was detected by Soxhlet extraction in the course of germination. While the non-germinated seeds had the highest content of glucose (6,95 mg/g) and fructose (4,37 mg/g), in conventionally grown seeds sucrose (5,03 mg/g) and maltose (3,62 mg/g) were at the highest level. In organically and conventionally produced seeds the contents of fructose, glucose, and maltose increased due to germination. While the content of lipids increased in the seeds from organic production on the second day from 0,46 g/10 g to 0,51 g/10 g (at 10 C) and 0,64 g/10 g (at 22 C). Differences in the content of saccharides and lipids between seeds from organic and conventional agriculture were not unequivocally confirmed.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
143-148
Kód UT WoS článku
000400934000006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85018902641