Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Silybum marianum fruit constituents on the health status of rabbits in repeated 42 day fattenig experiment

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73960" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73960 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.11.013" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.11.013</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.11.013" target="_blank" >10.1016/j.anifeedsci.2016.11.013</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Silybum marianum fruit constituents on the health status of rabbits in repeated 42 day fattenig experiment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rabbits are an important source of highquality dietary proteins. Intensive farming isconnected with the protection of rabbits against diseases, mainly digestive disorders. Previously used antibiotics have been replaced with other types of compounds with prophylacticor curative effects, substances or mixtures of natural origin are preferred. Mechanically pro-cessed Silybum marianum fruits, 0,2 percent or 1 percent (w/w), were added to the standard diet of HYLAbroiler rabbits in a 42day fattening experiment repeated in quadruplet. At the end of theexperiment, the main compounds of interest, selected flavonolignans and taxifolin, weresubject of HPLC/MS analyses in feed, plasma, urine and faeces. Data showed a mild effecton the growth performance of rabbits (carcass weight and carcass yield in the group fed 1 percent mechanically processed S. marianum fruits), but no effect on the majority of selectedblood biochemical parameters and markers of oxidative stress after the application of thefeed containing

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Silybum marianum fruit constituents on the health status of rabbits in repeated 42 day fattenig experiment

  • Popis výsledku anglicky

    Rabbits are an important source of highquality dietary proteins. Intensive farming isconnected with the protection of rabbits against diseases, mainly digestive disorders. Previously used antibiotics have been replaced with other types of compounds with prophylacticor curative effects, substances or mixtures of natural origin are preferred. Mechanically pro-cessed Silybum marianum fruits, 0,2 percent or 1 percent (w/w), were added to the standard diet of HYLAbroiler rabbits in a 42day fattening experiment repeated in quadruplet. At the end of theexperiment, the main compounds of interest, selected flavonolignans and taxifolin, weresubject of HPLC/MS analyses in feed, plasma, urine and faeces. Data showed a mild effecton the growth performance of rabbits (carcass weight and carcass yield in the group fed 1 percent mechanically processed S. marianum fruits), but no effect on the majority of selectedblood biochemical parameters and markers of oxidative stress after the application of thefeed containing

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Animal Feed Science and Technology 

  • ISSN

    0377-8401

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    223

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    128-140

  • Kód UT WoS článku

    000394199300014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85007418092