Acrylamide content in dried coloured-flesh potato products: Effects of drying
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75095" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2017.1295255" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2017.1295255</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/10942912.2017.1295255" target="_blank" >10.1080/10942912.2017.1295255</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Acrylamide content in dried coloured-flesh potato products: Effects of drying
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to determine the impact of the chemical composition of coloured-flesh potato tubers and different drying temperatures on acrylamide content in semi-finished and finished products. The dehydrated dice obtained after pre-drying contained around 67 - 190 microgram /kg dry matter (dm) of acrylamide. The dice pre-dried at 120 degree C contained six times less acrylamide than those pre-dried at a higher temperature (160 degree C). Further drying of potato dice at 50 degree C increased the acrylamide content in the finished products by approximately 40 % on average. The finished products contained 236 - 1539 microgram /kg dm of acrylamide.
Název v anglickém jazyce
Acrylamide content in dried coloured-flesh potato products: Effects of drying
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the impact of the chemical composition of coloured-flesh potato tubers and different drying temperatures on acrylamide content in semi-finished and finished products. The dehydrated dice obtained after pre-drying contained around 67 - 190 microgram /kg dry matter (dm) of acrylamide. The dice pre-dried at 120 degree C contained six times less acrylamide than those pre-dried at a higher temperature (160 degree C). Further drying of potato dice at 50 degree C increased the acrylamide content in the finished products by approximately 40 % on average. The finished products contained 236 - 1539 microgram /kg dm of acrylamide.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Properties
ISSN
1094-2912
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
S1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
228-239
Kód UT WoS článku
000423507200020
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85019052400