Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Importance of food selection for celiac sprue disease

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75505" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75505 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/sab-2017-0027" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1515/sab-2017-0027</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1515/sab-2017-0027" target="_blank" >10.1515/sab-2017-0027</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Importance of food selection for celiac sprue disease

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A questionnaire survey was conducted among people with celiac disease. Questions were focused on dietary foods available and the preference of suitable grain food species. A one week diet menu was prepared for the participants of the survey. Daily intake of major nutrients and energy was determined. The majority of respondents 57 percent considered dietary restrictions as burdening, 43 percent have adapted to this situation. Food made of rice was the most popular among cereal foods for 50 percent of respondents, corn for 39 percent, and buckwheat and millet for only 7 percent of respondents. The model diet for people with celiac disease exceeded the recommended daily intake of protein and undervalued lipid ingestion. This problem was mainly caused by the food composition of the evening meal. Total daily energy intake of 9900 kJ met the womens needs. There were still 2100 kJ missing for men. The terms gluten free food or diet and gliadin content, which generally relate to the products of wheat, rye,

  • Název v anglickém jazyce

    Importance of food selection for celiac sprue disease

  • Popis výsledku anglicky

    A questionnaire survey was conducted among people with celiac disease. Questions were focused on dietary foods available and the preference of suitable grain food species. A one week diet menu was prepared for the participants of the survey. Daily intake of major nutrients and energy was determined. The majority of respondents 57 percent considered dietary restrictions as burdening, 43 percent have adapted to this situation. Food made of rice was the most popular among cereal foods for 50 percent of respondents, corn for 39 percent, and buckwheat and millet for only 7 percent of respondents. The model diet for people with celiac disease exceeded the recommended daily intake of protein and undervalued lipid ingestion. This problem was mainly caused by the food composition of the evening meal. Total daily energy intake of 9900 kJ met the womens needs. There were still 2100 kJ missing for men. The terms gluten free food or diet and gliadin content, which generally relate to the products of wheat, rye,

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    202-207

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85040174122