Restrikce krmiva a kvalita masa brojlerových králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75688" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75688 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/17:N0000234
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Restrikce krmiva a kvalita masa brojlerových králíků
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika se zabývá vlivem restrikce krmiva na jatečné parametry, fyzikální ukazatele kvality masa a charakteristiky svalových vláken brojlerových králíků genotypu Hyplus. V metodice je porovnáván vliv týdenní restrikce krmiva aplikované týden po normálním odstavu (pokus 1) nebo týden po časném odstavu v 25 dnech (pokus 2) s intenzitou 50 nebo 65 g krmiva/ks/den. U běžně odstavených králíků neměla restrikce vliv na kvalitu masa ani na podíl cenných partií, ale snížila jatečnou výtěžnost. Restrikce krmiva u časně odstavených králíků neměla vliv na růst, jatečnou hodnotu a fyzikální vlastnosti masa, ale ovlivnila charakteristiky svalových vláken, což může přispět ke zlepšení chuťových vlastností masa.
Název v anglickém jazyce
Feed restriction and meat quality in broiler rabbits
Popis výsledku anglicky
The methodic evaluates effect of feed restriction on carcass composition, physical properties of meat quality and muscle fibre characteristics in broiler rabbits Hyplus. In the methodic, the effect of one week feed restriction applied one week after classic weaning (experiment 1) or one week after early weaning at 25 days (experiment 2) with an intensity 50 or 65 g per rabbit per day is compared. For rabbits with normal weaning time, the restriction did not affect the meat quality and the percentage of valuable parts, but it reduced the dressing out percentage. Feed restriction in early-weaned rabbits did not affect the growth, carcass value and physical properties of meat quality, but it affected the muscle fibre characteristics, which can improve the taste of the meat.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510192" target="_blank" >QJ1510192: Řešení problematiky vybraných faktorů růstu ve vztahu ke kvalitě masa kuřat, krůt, králíků a nutrií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Restrikce krmiva - králíci
Číslo předpisu
N
Technické parametry
1/2017
Ekonomické parametry
zvýšení kvality masa
Označení certifikačního orgánu
ÚKZÚZ Havlíčkův Brod
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů