Alergenní vlastnosti různých druhů mlék
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75865" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75865 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Alergenní vlastnosti různých druhů mlék
Popis výsledku v původním jazyce
Alergie na bílkoviny mléka savců, zejména na bílkovinu kravského mléka, patří mezi časté potravinové alergie, kterou trpí především děti do 3 let věku, ale vyskytuje se i v menší míře u dospělých lidí. Při alergii na mléčné bílkoviny se doporučuje vyloučení mléka, mléčných výrobků a všech potravin obsahujících mléčné bílkoviny z jídelníčku. Mezi bílkovinami kravského mléka a bílkovinami mléka ostatních savců existuje zkřížená reaktivita a alergičtí jedinci tak mohou být citliví na mléko od různých druhů savců. Článek proto porovnává možnosti náhrady kravského mléka mlékem oslím, kobylím, velbloudím, kozím, ovčím a rostlinnými nápoji. Alergenicita kozího mléka je nižší v porovnání s mlékem kravským. Podle některých studií mohou být albuminová mléka (oslí a kobylí) zvažována jako vhodná náhrada kravského mléka. Také velbloudí mléko vykazuje oproti kravskému mléku nižší alergenní potenciál.
Název v anglickém jazyce
Allergic properties of different kinds of milk
Popis výsledku anglicky
The milk protein allergy is one of the frequent food allergies that affect mostly children up to their three year age but also adults may suffer from. In case of allergy to milk, excluding milk and dairy products from diet is recommended. There is a cross reactivity between cow milk protein and proteins of other mammals. Allergic individuals could therefore be sensitive to milk from various animal species. This article compares the possibility of replacing cow milk by donkey, horse, camel, goat, sheep milk or beverages containing vegetal proteins. The allergenicity of goat milk is lower compared to cow milk. According to some studies albumin milk (donkey and mare) can be considered as a suitable substitute for cow milk. Camel milk has also a lower allergenic potential than cow milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2017
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
146-150
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—