Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Alergenní vlastnosti různých druhů mlék

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A75865" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:75865 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Alergenní vlastnosti různých druhů mlék

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Alergie na bílkoviny mléka savců, zejména na bílkovinu kravského mléka, patří mezi časté potravinové alergie, kterou trpí především děti do 3 let věku, ale vyskytuje se i v menší míře u dospělých lidí. Při alergii na mléčné bílkoviny se doporučuje vyloučení mléka, mléčných výrobků a všech potravin obsahujících mléčné bílkoviny z jídelníčku. Mezi bílkovinami kravského mléka a bílkovinami mléka ostatních savců existuje zkřížená reaktivita a alergičtí jedinci tak mohou být citliví na mléko od různých druhů savců. Článek proto porovnává možnosti náhrady kravského mléka mlékem oslím, kobylím, velbloudím, kozím, ovčím a rostlinnými nápoji. Alergenicita kozího mléka je nižší v porovnání s mlékem kravským. Podle některých studií mohou být albuminová mléka (oslí a kobylí) zvažována jako vhodná náhrada kravského mléka. Také velbloudí mléko vykazuje oproti kravskému mléku nižší alergenní potenciál.

  • Název v anglickém jazyce

    Allergic properties of different kinds of milk

  • Popis výsledku anglicky

    The milk protein allergy is one of the frequent food allergies that affect mostly children up to their three year age but also adults may suffer from. In case of allergy to milk, excluding milk and dairy products from diet is recommended. There is a cross reactivity between cow milk protein and proteins of other mammals. Allergic individuals could therefore be sensitive to milk from various animal species. This article compares the possibility of replacing cow milk by donkey, horse, camel, goat, sheep milk or beverages containing vegetal proteins. The allergenicity of goat milk is lower compared to cow milk. According to some studies albumin milk (donkey and mare) can be considered as a suitable substitute for cow milk. Camel milk has also a lower allergenic potential than cow milk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2017

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    146-150

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus