Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověřování pravosti mléka metodou RP-HPLC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870435" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870435 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověřování pravosti mléka metodou RP-HPLC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se věnuje problematice falšování mléka, která je aktuální zejména v případech, záměny kozího mléka za kravské. Protože kozí mléko je obecně považováno za méně alergenní než kravské mléko, může ovlivnit zdraví spotřebitele. Byly analyzovány vzorky kozího a kravského mléka. Kozí mléko pocházelo z kozí farmy Jihomoravského kraje a kravské mléko bylo získáno z mlékomatů v Brně. Metodou RP-HPLC byly identifikovány frakce jednotlivých kaseinů. Pomocí modelových pokusů bylo zjištěno, že metoda RP-HPLC je spolehlivou metodou k identifikaci a kvantifikaci hlavních mléčných bílkovin.

  • Název v anglickém jazyce

    Authentication of milk by rp-hplc method

  • Popis výsledku anglicky

    This work deals with issue of milk adulteration which is topical mainly in cases of interchanges of goat's and cow's milk. Since goat's milk is generally considered less allergenic than cow's milk, it can influence consumer's health. Samples of goat's and cow's milk were analyzed. Goat's milk originated from the goat's farm of South-Moravian region and cow's milk was obtained from milk bars in Brno. Fractions of individual caseins were identified by RP-HPLC method. With the help of model experiments itwas found out that RP-HPLC method is a reliable method for identification and quantification of main milk proteins.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?

  • ISBN

    978-80-7375-495-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    256-262

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku