Ověřování pravosti mléka metodou RP-HPLC
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870435" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870435 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřování pravosti mléka metodou RP-HPLC
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se věnuje problematice falšování mléka, která je aktuální zejména v případech, záměny kozího mléka za kravské. Protože kozí mléko je obecně považováno za méně alergenní než kravské mléko, může ovlivnit zdraví spotřebitele. Byly analyzovány vzorky kozího a kravského mléka. Kozí mléko pocházelo z kozí farmy Jihomoravského kraje a kravské mléko bylo získáno z mlékomatů v Brně. Metodou RP-HPLC byly identifikovány frakce jednotlivých kaseinů. Pomocí modelových pokusů bylo zjištěno, že metoda RP-HPLC je spolehlivou metodou k identifikaci a kvantifikaci hlavních mléčných bílkovin.
Název v anglickém jazyce
Authentication of milk by rp-hplc method
Popis výsledku anglicky
This work deals with issue of milk adulteration which is topical mainly in cases of interchanges of goat's and cow's milk. Since goat's milk is generally considered less allergenic than cow's milk, it can influence consumer's health. Samples of goat's and cow's milk were analyzed. Goat's milk originated from the goat's farm of South-Moravian region and cow's milk was obtained from milk bars in Brno. Fractions of individual caseins were identified by RP-HPLC method. With the help of model experiments itwas found out that RP-HPLC method is a reliable method for identification and quantification of main milk proteins.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVII. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin ?Ingrovy dny?
ISBN
978-80-7375-495-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
256-262
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—