Optimalizace podmínek pro izolaci mléčných bílkovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870433" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870433 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace podmínek pro izolaci mléčných bílkovin
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na optimalizaci podmínek při stanovení mléčných bílkovin. Jednalo se o srážení kravského a kozího mléka na různé hodnoty pH a srážení měkkého a tvrdého sýru ve vodných roztocích různými činidly na hodnotu pH 4,6. Finální analýzabyla provedena metodou RP-HPLC. Nejlepšího chromatografického rozlišení kaseinů a syrovátkových bílkovin kravského a kozího mléka bylo dosaženo při pH 4,6 a 4,9. Nejvhodnějším činidlem při srážení měkkého i tvrdého sýru byla kyselina octová. U syrovátkyz měkkého sýru bylo optimálních podmínek dosaženo při srážení kyselinou chlorovodíkovou.
Název v anglickém jazyce
Optimization of conditions for milk protein isolation
Popis výsledku anglicky
This work was focused on optimization of conditions for milk proteins determination. Procedures in concern were clotting of cow's and goat's milk samples at different pH values and precipitation of soft and hard cheeses by various agents at pH 4.6. The final analysis was performed by RP-HPLC method. The best chromatographic resolution of caseins and whey proteins of cow's and goat's milk, were obtained by precipitation at pH 4.6 and 4.9. The best agent for coagulation of soft and hard cheese, was the acetic acid. Optimal chromatogram of whey from soft cheese was obtained at precipitation by hydrochloric acid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek a posterů Food hygiene and technology 41st Lenfeld's and Hökl's Days
ISBN
978-80-7305-594-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
183-186
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—