Screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873564 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce byl screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze. Vzorky (n = 25) byly získány z tržní sítě Slovenské republiky. Syrovátkové bílkoviny (laktoferin, ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin) byly stanoveny pomocí kapalinové chromatografie s reverzní fází, gradientovou elucí a iontově-párovým činidlem (IP RP-HPLC) s detektorem diodového pole (PDA) při vlnové délce 205 nm. Vyhodnocení bylo provedeno porovnáním standardů syrovátkových bílkovin kravského a ovčího mléka s chromatogramy analyzovaných vzorků. Vzhledem k odlišným základním chromatografickým charakteristikám proteinů kravského a ovčího mléka může použitá sreeningová metoda zbytkových syrovátkových bílkovin sloužit pro rychlý odhad zastoupení ovčího a kravského mléka v mléčných výrobcích tohoto typu, respektive zjištění falšování vybraných mléčných výrobků tohoto typu.
Název v anglickém jazyce
Screening of whey proteins in Slovak sheep cheese
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the screening of whey proteins in Slovak sheep cheese "bryndza" using HPLC method. Samples (n = 25) were obtained from the market network in the Slovak Republic. The whey milk proteins (lactoferrine, ?-lactalbumine and ?-lactoglobuline) were determined in their intact form in supernatant after acidic casein precipitation by ion-pair reverse phase liquid chromatography (IP RP-HPLC) with photo-diode array detection at 205 nm. Chromatographic parameters of cow's and sheep's proteins were compared with those in chromatograms of whey proteins obtained from "bryndza" cheeses. The method used in the study may serve for quick evaluation of cow's and sheep's milk proteins contents in this type of milk products or for monitoring of milk products adulteration.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015
ISBN
978-80-7509-219-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
219-224
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—