Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873564" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873564 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce byl screening syrovátkových bílkovin ve slovenské bryndze. Vzorky (n = 25) byly získány z tržní sítě Slovenské republiky. Syrovátkové bílkoviny (laktoferin, ?-laktalbumin a ?-laktoglobulin) byly stanoveny pomocí kapalinové chromatografie s reverzní fází, gradientovou elucí a iontově-párovým činidlem (IP RP-HPLC) s detektorem diodového pole (PDA) při vlnové délce 205 nm. Vyhodnocení bylo provedeno porovnáním standardů syrovátkových bílkovin kravského a ovčího mléka s chromatogramy analyzovaných vzorků. Vzhledem k odlišným základním chromatografickým charakteristikám proteinů kravského a ovčího mléka může použitá sreeningová metoda zbytkových syrovátkových bílkovin sloužit pro rychlý odhad zastoupení ovčího a kravského mléka v mléčných výrobcích tohoto typu, respektive zjištění falšování vybraných mléčných výrobků tohoto typu.

  • Název v anglickém jazyce

    Screening of whey proteins in Slovak sheep cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the screening of whey proteins in Slovak sheep cheese "bryndza" using HPLC method. Samples (n = 25) were obtained from the market network in the Slovak Republic. The whey milk proteins (lactoferrine, ?-lactalbumine and ?-lactoglobuline) were determined in their intact form in supernatant after acidic casein precipitation by ion-pair reverse phase liquid chromatography (IP RP-HPLC) with photo-diode array detection at 205 nm. Chromatographic parameters of cow's and sheep's proteins were compared with those in chromatograms of whey proteins obtained from "bryndza" cheeses. The method used in the study may serve for quick evaluation of cow's and sheep's milk proteins contents in this type of milk products or for monitoring of milk products adulteration.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015

  • ISBN

    978-80-7509-219-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    219-224

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku