PCR detekce kravského mléka v kozích a ovčích sýrech prodávaných v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3A8P004645" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:8P004645 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
PCR-Based Detection of Cow´s Milk in Goat and Sheep Cheeses Marketed in the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
A method based on the polymerase chain reaction (PCR) principle was validated for detecting cow´s milk in goat and sheep cheeses. The detection limit of the method (1%) was determined with model samples made from pure goat cheese with a defined additionof cheese made from cow´s milk.The method was applied in the analysis of 17 goat cheeses and 7 sheep cheeses obtained from retail trade. Products of Czech, Slovak, French, Dutch and Italien origin were examined. The presence of undeclared cow´s milk wasdetected in three kinds of goat ceese and in one of sheep cheese.
Název v anglickém jazyce
PCR-Based Detection of Cow´s Milk in Goat and Sheep Cheeses Marketed in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
A method based on the polymerase chain reaction (PCR) principle was validated for detecting cow´s milk in goat and sheep cheeses. The detection limit of the method (1%) was determined with model samples made from pure goat cheese with a defined additionof cheese made from cow´s milk.The method was applied in the analysis of 17 goat cheeses and 7 sheep cheeses obtained from retail trade. Products of Czech, Slovak, French, Dutch and Italien origin were examined. The presence of undeclared cow´s milk wasdetected in three kinds of goat ceese and in one of sheep cheese.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1111" target="_blank" >QC1111: Analytické metody pro rozšíření možností průkazu falšování (autenticity) vybraných potravinářských komodit</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
127-132
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—