Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Profil syrovátkových proteinů v kozím a ovčím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874441" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874441 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Profil syrovátkových proteinů v kozím a ovčím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce byla zaměřena na izolaci a stanovení syrovátkových bílkovin v syrovém kozím (n = 45) a ovčím mléce (n = 43), které bylo odebíráno z farem ČR v roce 2015. Po odstranění tukové frakce, vysrážení proteinů kyselinou octovou na hodnotu pH 4,6 a centrifugaci bylo v supernatantu provedeno stanovení syrovátkových proteinů iontově párovou kapalinovou chromatografií na reverzní fázi (IP RP-HPLC) v UV oblasti při 205 nm. Vyhodnocení bylo provedeno metodou kalibrační přímky porovnáním se standardy proteinů kravského mléka. Nalezené průměrné hodnoty majoritních syrovátkových proteinů byly pro ?-LA 1,23 mg.l-1 v kozím a 1,31 mg.l-1 v ovčím mléce a pro ?-LG 2,04 mg.l-1 v kozím a 6,31 mg.l-1 v ovčím mléce. Poměr ?-LG A ku ?-LG B se pohyboval od hodnot 0,31 po 3,72 u ovčího mléka, v kozím mléce nebyl ?-LG B nalezen.

  • Název v anglickém jazyce

    Profile of whey proteins in goat's and ewe's milk

  • Popis výsledku anglicky

    This work was focused on the isolation and determination of whey proteins in goat's (n = 45) and ewe's milk (n = 43) collected in the farms of the Czech Republic in the year 2015. After removing the fat fraction, protein precipitation with acetic acid to the value of pH = 4.6 and centrifugation the determination of whey proteins in the supernatant by the ion pair reverse-phase liquid chromatography (IP RP-HPLC) in UV range at 205 nm was performed. The external standard method for data processing was used. Average values of major whey proteins were for ?-LA 1.23 mg.l-1 in goat's and 1.31 mg.l-1 in ewe's milk and for ?-LG 2.04 mg.l-1 in goat's and 6.31 mg.l-1 in ewe's milk. The ratio of ?-LG A and ?-LG B was in range from 0.31 to 3.72 in ewe's milk, in goat's milk was not ?-LG B found.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin XLVI. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-782-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    94-97

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku