Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876134" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876134 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení riboflavinu v různých druzích mléka: kravském (n = 110), kozím (n = 45), ovčím (n = 43) a kobylím (n = 38). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,6 nebo 4,2. Po odstředění byl riboflavin stanoven v supernatantu pomocí iontově párové chromatografie kapalinové chromatografie na reverzní fázi. (IP RPHPLC) v gradientovém modu a s fluorescenční detekcí (?ex/?em = 450/520 nm). Vyhodnocení bylo provedeno metodou kalibrační přímky. Obsah vitaminu B2 v kobylím mléce je v průměru nižší než jeho obsah v mléce přežvýkavců. V kravském mléce byly nalezeny průměrné hodnoty 1,07 ? 0,37 mg.l-1, pro kozí mléko 0,99 ? 0,46 mg.l-1, ovčí 3,52 ? 1,81 mg.l-1 a kobylí 0,16 ? 0,08 mg.l-1. Mezi jednotlivými druhy mléka byly nalezeny statistiky významné rozdíly.
Název v anglickém jazyce
Comparison of the riboflavin content in different milk types
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the determination of riboflavin in different types of milk: cow´s (n = 110), goat´s (n = 45), ewe´s (n = 43) and mare´s (n = 38) milk. After removing the fat fraction, the samples were precipitated with acetic acid to the value of pH = 4.6 or 4.2. After centrifugation the determination of riboflavin in the supernatant by the ion pair reverse-phase liquid chromatography (IP RP-HPLC) in gradient mode and fluorescence (?ex/?em = 450/520 nm) detection was performed. The external standard method for data processing was used. The vitamin B2 content of mare milk is on average lower than the vitamin content of ruminant milk. Average values were 1.07 ? 0.37 mg.l-1 in cow´s, 0.99 ? 0.46 mg.l-1 in goat´s, 3.52 ? 1.81 mg.l-1 in ewe´s and 0.16 ? 0.08 mg.l-1 in mare´s milk. Significant differences were found between different types of milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017
ISBN
978-80-7509-476-6
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
70-74
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—