Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876134" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876134 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání obsahu riboflavinu v různých druzích mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení riboflavinu v různých druzích mléka: kravském (n = 110), kozím (n = 45), ovčím (n = 43) a kobylím (n = 38). Po odstranění tuku byly vzorky vysráženy kyselinou octovou na pH 4,6 nebo 4,2. Po odstředění byl riboflavin stanoven v supernatantu pomocí iontově párové chromatografie kapalinové chromatografie na reverzní fázi. (IP RPHPLC) v gradientovém modu a s fluorescenční detekcí (?ex/?em = 450/520 nm). Vyhodnocení bylo provedeno metodou kalibrační přímky. Obsah vitaminu B2 v kobylím mléce je v průměru nižší než jeho obsah v mléce přežvýkavců. V kravském mléce byly nalezeny průměrné hodnoty 1,07 ? 0,37 mg.l-1, pro kozí mléko 0,99 ? 0,46 mg.l-1, ovčí 3,52 ? 1,81 mg.l-1 a kobylí 0,16 ? 0,08 mg.l-1. Mezi jednotlivými druhy mléka byly nalezeny statistiky významné rozdíly.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the riboflavin content in different milk types

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the determination of riboflavin in different types of milk: cow´s (n = 110), goat´s (n = 45), ewe´s (n = 43) and mare´s (n = 38) milk. After removing the fat fraction, the samples were precipitated with acetic acid to the value of pH = 4.6 or 4.2. After centrifugation the determination of riboflavin in the supernatant by the ion pair reverse-phase liquid chromatography (IP RP-HPLC) in gradient mode and fluorescence (?ex/?em = 450/520 nm) detection was performed. The external standard method for data processing was used. The vitamin B2 content of mare milk is on average lower than the vitamin content of ruminant milk. Average values were 1.07 ? 0.37 mg.l-1 in cow´s, 0.99 ? 0.46 mg.l-1 in goat´s, 3.52 ? 1.81 mg.l-1 in ewe´s and 0.16 ? 0.08 mg.l-1 in mare´s milk. Significant differences were found between different types of milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2017

  • ISBN

    978-80-7509-476-6

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    70-74

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku