Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908242" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908242 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/15:43873551
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek pojednává o aktuálním obsahu jodu v bazénových vzorcích v kravském, ovčím a kozím mléce z farem na území České republiky. Farmy byly pro analýzu kravského mléka rozděleny na konvenční a ekologické. Konvenční farmy byly dále rozděleny podle velikosti stáda na malé, střední a velké. Vzorky ovčího a kozího mléka byly rozděleny podle míst, kde se farmy nacházejí. Obsah jodu byl stanoven dle Sandell - Kolthoffa. Průměrná koncentrace jodu u kravského mléka byla u malých farem 116,76 +- 15,43 pg/1, u středních farem 136,29 +- 4,50 pg/1, u velkých farem 173,70 +- 11,81 pg/1 a u farem ekologických 119,29 +- 13,46 pg/1. Při mezidruhovém porovnání mlék byla celková koncentrace jodu srovnatelná, avšak hodnoty u mléka kozího a ovčího vykazovaly vyšší variabilitu oproti mléku kravskému.
Název v anglickém jazyce
Iodine content in cow, owine and caprine raw milk
Popis výsledku anglicky
The paper presnts about current of iodine content in cow s, ewe s and goat's tank mik in the Czech Republic. For analysis of cow's milk the farms were divided into conventional and organic. The conventional farms were divided according to the size of the herd into small farms, medium-sized farms and big farms. The samples of goat 's and sheep's milk were divided according to the place, where the farms are located. The content of iodine was determined using the spectrophotometric method Sandell - Kolthoff. The average concentration of iodine in cow's milk was for small farms 116.76 +- 15.43 pg/1, for medium-sized farms 136.29 +- 4.50 pg/1, for big farms 173.70 +- 11.81 pg/1 and for organic farms 119.29 +- 13.46 pg/1. The total concentration of iodine was almost comparable in interspecies comparison, but the values of goat's and sheep's milk showed higher variability compared to cow's milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka
ISBN
978-80-7305-764-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
70-74
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
22. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—