Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908242" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908242 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/15:43873551

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek pojednává o aktuálním obsahu jodu v bazénových vzorcích v kravském, ovčím a kozím mléce z farem na území České republiky. Farmy byly pro analýzu kravského mléka rozděleny na konvenční a ekologické. Konvenční farmy byly dále rozděleny podle velikosti stáda na malé, střední a velké. Vzorky ovčího a kozího mléka byly rozděleny podle míst, kde se farmy nacházejí. Obsah jodu byl stanoven dle Sandell - Kolthoffa. Průměrná koncentrace jodu u kravského mléka byla u malých farem 116,76 +- 15,43 pg/1, u středních farem 136,29 +- 4,50 pg/1, u velkých farem 173,70 +- 11,81 pg/1 a u farem ekologických 119,29 +- 13,46 pg/1. Při mezidruhovém porovnání mlék byla celková koncentrace jodu srovnatelná, avšak hodnoty u mléka kozího a ovčího vykazovaly vyšší variabilitu oproti mléku kravskému.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine content in cow, owine and caprine raw milk

  • Popis výsledku anglicky

    The paper presnts about current of iodine content in cow s, ewe s and goat's tank mik in the Czech Republic. For analysis of cow's milk the farms were divided into conventional and organic. The conventional farms were divided according to the size of the herd into small farms, medium-sized farms and big farms. The samples of goat 's and sheep's milk were divided according to the place, where the farms are located. The content of iodine was determined using the spectrophotometric method Sandell - Kolthoff. The average concentration of iodine in cow's milk was for small farms 116.76 +- 15.43 pg/1, for medium-sized farms 136.29 +- 4.50 pg/1, for big farms 173.70 +- 11.81 pg/1 and for organic farms 119.29 +- 13.46 pg/1. The total concentration of iodine was almost comparable in interspecies comparison, but the values of goat's and sheep's milk showed higher variability compared to cow's milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z odborného semináře Jakost a zdravotní nezávadnost syrového mléka

  • ISBN

    978-80-7305-764-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    70-74

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    22. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku