Iodine content in goat and sheep milk related to herd size, seasonality, farming practice and breed effect
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000060" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000060 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/21:43879323
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.2754/avb202190040431" target="_blank" >https://doi.org/10.2754/avb202190040431</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb202190040431" target="_blank" >10.2754/avb202190040431</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Iodine content in goat and sheep milk related to herd size, seasonality, farming practice and breed effect
Popis výsledku v původním jazyce
Iodine is a milk micronutrient whose concentration is highly variable and depends on several factors. The aim of this work was to monitor the prevailing concentration of iodine in raw goat (n = 71) and sheep (n = 68) milk from farms in the Czech Republic, to assess the variation in iodine levels and evaluate them with farming practices, herd size, breed and season. Iodine was determined by a spectrophotometric method according to Sandell-Kolthoff. The mean prevailing iodine concentration in goat and sheep milk was 249.73 and 264.21 μg/L, respectively. In addition to inter-species variability, we found statistically significant differences depending on the both sheep and goat herd size. The differences between conventional and organic farming were relatively minor and without statistical significance.
Název v anglickém jazyce
Iodine content in goat and sheep milk related to herd size, seasonality, farming practice and breed effect
Popis výsledku anglicky
Iodine is a milk micronutrient whose concentration is highly variable and depends on several factors. The aim of this work was to monitor the prevailing concentration of iodine in raw goat (n = 71) and sheep (n = 68) milk from farms in the Czech Republic, to assess the variation in iodine levels and evaluate them with farming practices, herd size, breed and season. Iodine was determined by a spectrophotometric method according to Sandell-Kolthoff. The mean prevailing iodine concentration in goat and sheep milk was 249.73 and 264.21 μg/L, respectively. In addition to inter-species variability, we found statistically significant differences depending on the both sheep and goat herd size. The differences between conventional and organic farming were relatively minor and without statistical significance.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
1801-7576
Svazek periodika
90
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
431–438
Kód UT WoS článku
000740750000008
EID výsledku v databázi Scopus
—