Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL09 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek pojednává o aktuálním obsahu jodu v bazénových vzorcích v kravském, ovčím a kozím mléce z farem na území České republiky. Farmy byly pro analýzu kravského mléka rozděleny na konvenční a ekologické. Konvenční farmy byly dále rozděleny podle velikosti stáda na malé, střední a velké. Vzorky ovčího a kozího mléka byly rozděleny podle míst, kde se farmy nacházejí. Obsah jodu byl stanoven dle Sandell – Kolthoffa. Průměrná koncentrace jodu u kravského mléka byla u malých farem 116,76 ± 15,43 µg/l, u středních farem 136,29 ± 4,50 µg/l, u velkých farem 173,70 ± 11,81 µg/l a u farem ekologických 119,29 ± 13,46 µg/l. Při mezidruhovém porovnání mlék byla celková koncentrace jodu srovnatelná, avšak hodnoty u mléka kozího a ovčího vykazovaly vyšší variabilitu oproti mléku kravskému.
Název v anglickém jazyce
Iodine content in cow, owine and caprine raw milk
Popis výsledku anglicky
The paper presnts about current of iodine content in cow´s, ewe´s and goat´s tank mik in the Czech Republic. For analysis of cow´s milk the farms were divided into conventional and organic. The conventional farms were divided according to the size of the herd into small farms, medium-sized farms and big farms. The samples of goat´s and sheep´s milk were divided according to the place, where the farms are located. The content of iodine was determined using the spectrophotometric method Sandell – Kolthoff. The average concentration of iodine in cow´s milk was for small farms 116.76 ± 15.43 µg/l, for medium-sized farms 136.29 ± 4.50 µg/l, for big farms 173.70 ± 11.81 µg/l and for organic farms 119.29 ± 13.46 µg/l. The total concentration of iodine was almost comparable in interspecies comparison, but the values of goat´s and sheep´s milk showed higher variability compared to cow´s milk.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů