Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL09" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL09 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah jodu v syrovém kravském, ovčím a kozím mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek pojednává o aktuálním obsahu jodu v bazénových vzorcích v kravském, ovčím a kozím mléce z farem na území České republiky. Farmy byly pro analýzu kravského mléka rozděleny na konvenční a ekologické. Konvenční farmy byly dále rozděleny podle velikosti stáda na malé, střední a velké. Vzorky ovčího a kozího mléka byly rozděleny podle míst, kde se farmy nacházejí. Obsah jodu byl stanoven dle Sandell – Kolthoffa. Průměrná koncentrace jodu u kravského mléka byla u malých farem 116,76 ± 15,43 µg/l, u středních farem 136,29 ± 4,50 µg/l, u velkých farem 173,70 ± 11,81 µg/l a u farem ekologických 119,29 ± 13,46 µg/l. Při mezidruhovém porovnání mlék byla celková koncentrace jodu srovnatelná, avšak hodnoty u mléka kozího a ovčího vykazovaly vyšší variabilitu oproti mléku kravskému.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine content in cow, owine and caprine raw milk

  • Popis výsledku anglicky

    The paper presnts about current of iodine content in cow´s, ewe´s and goat´s tank mik in the Czech Republic. For analysis of cow´s milk the farms were divided into conventional and organic. The conventional farms were divided according to the size of the herd into small farms, medium-sized farms and big farms. The samples of goat´s and sheep´s milk were divided according to the place, where the farms are located. The content of iodine was determined using the spectrophotometric method Sandell – Kolthoff. The average concentration of iodine in cow´s milk was for small farms 116.76 ± 15.43 µg/l, for medium-sized farms 136.29 ± 4.50 µg/l, for big farms 173.70 ± 11.81 µg/l and for organic farms 119.29 ± 13.46 µg/l. The total concentration of iodine was almost comparable in interspecies comparison, but the values of goat´s and sheep´s milk showed higher variability compared to cow´s milk.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů