Obsah jódu v kravském mléce z ekologických a konvenčních chovů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879713" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879713 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/21:N0000004
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_2.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah jódu v kravském mléce z ekologických a konvenčních chovů
Popis výsledku v původním jazyce
Byly testovány bazénové vzorky mléka z dvanácti konvenčních a sedmi ekologických farem a celkem tak bylo vyšetřeno 97 a 37 vzorků syrového mléka. Následně byl hodnocen možný vliv na obsah jódu podle typu chovu, sezóny, velikosti stáda, plemene, způsobu ustájení a krmení bez pastvy a s pastvou. Průměrný obsah jódu u všech vzorků byl 128 +- 60 ug/L. Obsah jódu v konvenčních chovech byl sice vyšší než u ekologických, nicméně rozdíl nebyl významný, stejně jako u plemene, sezónního vlivu a pastvy. Hladina jódu v kravském mléce byla z velkých farem ve srovnání se středními a malými farmami vyšší a rozdíly mezi velikostmi stád byly statisticky významné (P<0,001). Rozdíly mezi vazným a volným ustájením nebyly velké, nicméně byly také statisticky významné (P<0,05).
Název v anglickém jazyce
Iodine concentration in cow milk from conventional and organic farms
Popis výsledku anglicky
There were tested the bulk milk samples from twelve conventional and seven organic farms. A total of 97 and 37 samples of raw milk were examined. Subsequently, the possible influence on the iodine content was evaluated according to the type of breeding, season, herd size, breed, housing and feeding method without grazing and with grazing. The average iodine content of all samples was 128 +- 60 ug/L. The iodine content of conventional farms was higher than that of organic, but the difference was not significant, as was breed, seasonal and grazing. The iodine level in cow?s milk was higher from large farms compared to medium and small farms and the differences between herd sizes were statistically significant (P<0.001). The differences between free-stall and tiestall housing weren¨t large, but they were also statistically significant (P<0.05)
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
3-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—