Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Iodine concentration in raw sheep milk from Slovak farms – preliminary results

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F21%3A43903612" target="_blank" >RIV/60076658:12220/21:43903612 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://file:///C:/Users/ZEDNIK~1/AppData/Local/Temp/969-5245-1-PB-1.pdf" target="_blank" >http://file:///C:/Users/ZEDNIK~1/AppData/Local/Temp/969-5245-1-PB-1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/AFZ.2021.24.04.322-325" target="_blank" >10.15414/AFZ.2021.24.04.322-325</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Iodine concentration in raw sheep milk from Slovak farms – preliminary results

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to assess the iodine concentration in raw sheep milk from selected farms in Slovakia and to evaluate the factors contributing to its content in milk. The following factors were evaluated: farm influence, iodine addition, rearing system (conventional/organic). Bulk milk samples were collected (June-August 2020) from seven sheep farms located in different districts of Slovakia. Analyses were performed by the spectrophotometric Sandell-Kolthoff method. The mean iodine concentration was 121.4 ± 24.4 μg/l, ranging from 52.4 ± 9.5 to 511.6 ± 48 μg/l (P&lt;0.05). The effect of iodine supplementation via mineral lyses was significant (P&lt;0.01). The iodine content in milk in the farms without supplementation ranged from 23.0 to 74.6 μg/l, indicating insufficient iodine intake. Milk iodine concentration was lower in organic compared to conventional farms (94.4 ± 25.9 μg/l vs 131.4 ± 32.0 μg/l, respectively). The farming system had no significant effect.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine concentration in raw sheep milk from Slovak farms – preliminary results

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to assess the iodine concentration in raw sheep milk from selected farms in Slovakia and to evaluate the factors contributing to its content in milk. The following factors were evaluated: farm influence, iodine addition, rearing system (conventional/organic). Bulk milk samples were collected (June-August 2020) from seven sheep farms located in different districts of Slovakia. Analyses were performed by the spectrophotometric Sandell-Kolthoff method. The mean iodine concentration was 121.4 ± 24.4 μg/l, ranging from 52.4 ± 9.5 to 511.6 ± 48 μg/l (P&lt;0.05). The effect of iodine supplementation via mineral lyses was significant (P&lt;0.01). The iodine content in milk in the farms without supplementation ranged from 23.0 to 74.6 μg/l, indicating insufficient iodine intake. Milk iodine concentration was lower in organic compared to conventional farms (94.4 ± 25.9 μg/l vs 131.4 ± 32.0 μg/l, respectively). The farming system had no significant effect.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Fytotechnica et Zootechnica

  • ISSN

    1335-258X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    322-325

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85123102072