Jod v mléce a jeho variabilita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000030" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_187_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_187_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jod v mléce a jeho variabilita
Popis výsledku v původním jazyce
Stále častěji je dietology mléko zmiňováno jako důležitý nutriční zdroj jodu. V humánní populaci v ČR je rovněž aktuálně zdůrazňována deficience jodu. Jako u většiny mikroprvků, nadbytek ovšem rovněž není fyziologicky pozitivní a u jodu může vést u živočichů k hyperfunkci štítné žlázy. Byla zjištěna koncentrace jodu v solance zbytků pramoří v ČR 75 mg×l-1, mnohonásobek koncentrace jodu v dnešní mořské vodě. Tento zdroj je používán po ředění pro nutriční účely. Byly zjištěny významné rozdíly v koncentraci jodu mezi druhy mléka: 462,8 ± 103,9 a 434,9 ± 142,8 krávy (P > 0,05), (P ≤ 0,05 až 0,001) 164,2 ± 52,2 ovce, 126,0 ± 47,0 μg×l-1 kozy. V kravském mléce byla vyšší koncentrace jodu (P ≤ 0,001) v konvenčních chovech (462,8 ± 103,9) oproti ekologickým (174,3 ± 116,3 μg×l-1). Byly zaznamenány vlivy genetické na jodový metabolismus, kde vliv otců na jod v kravském mléce byl významný (P = 0,0002). Mléko, jako přirozený, biologicky vyvážený, potravinový zdroj jodu se jeví v našich podmínkách jako doplnění humánní stravy vhodnější než pouze jodizovaná sůl.
Název v anglickém jazyce
Iodine in milk and its variability
Popis výsledku anglicky
Increasingly, milk is mentioned by dietitians as an important nutritional source of iodine. Iodine defi ciency is also currently emphasized in the CR human population. However, as with most microelements, the excess is also not physiologically positive and in iodine can lead to thyroid hyperfunction in animals. The concentration of iodine in the brine of old marine residues in the Czech Republic was found to be 75 mg×l-1, many times the concentration of iodine in today seawater. This source is used after dilution for nutritional purposes. Signifi cant differences in iodine concentration were found among milk species: 462.8 ± 103.9 and 434.9 ± 142.8 cows (P > 0.05), (P ≤ 0.05 to 0.001) 164.2 ± 52.2 sheep, 126.0 ± 47.0 μg×l-1 goats. In cow milk there was a higher iodine concentration (P ≤ 0.001) in conventional farms (462.8 ± 103.9) as compared to organic ones (174.3 ± 116.3 μg×l-1). Genetic effects on iodine metabolism were recorded, where the effect of sires on iodine in cow milk was signifi cant (P = 0.0002). Milk, as a natural, biologically balanced, food source of iodine, seems to be more suitable in our conditions as a supplement to a human diet than just iodized salt.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1–5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—