Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah jódu v mléce z tržních zdrojů v oblasti Prahy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023761%3A_____%2F20%3AN0000051" target="_blank" >RIV/00023761:_____/20:N0000051 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202002-0003_obsah-jodu-v-mlece-z-trznich-zdroju-v-oblasti-prahy.php" target="_blank" >https://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202002-0003_obsah-jodu-v-mlece-z-trznich-zdroju-v-oblasti-prahy.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah jódu v mléce z tržních zdrojů v oblasti Prahy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem bylo zhodnotit obsah jódu v mléce z tržních zdrojů v oblasti Prahy. Pomocí Sandell-Kolthoffovy reakce byl analyzován jód v 26 mlécích různého typu (plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé a trvanlivé), která pocházela ze 7 obchodních řetězců působících v Praze. Mléka byla dodávána 8 mlékárnami identifikovanými podle registračního čísla CZ. Průměrná hodnota ± směrodatná odchylka (rozmezí) byly ve sledovaném souboru rovny 234±56 (125–364) μg/l. Tento výsledek se blíží doporučovanému limitu 200 µg/l. Polotučná mléka měla nevýznamně vyšší (p=0,085) obsah jódu 250±52 μg/l v porovnání s 217±62 μg/l u plnotučných mlék. Naproti tomu koncentrace jódu u čerstvých mlék 251±57 µg/l byla statisticky významně vyšší (p=0,015) v porovnání s 201±41 µg/l u trvanlivých mlék. Obsah jódu v mléce jednotlivých mlékáren s danými oblastmi svozu se v řadě případů statisticky významně lišil. Námi nalezené hodnoty koncentrace jódu v tržním mléce z oblasti Prahy rovné 234±56 (125–364) μg/l se blíží doporučované hodnotě obsahu jódu v mléce odpovídající 200 μg/l.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine content in milk from market sources in Prague

  • Popis výsledku anglicky

    To evaluate the iodine content of milk from market sources in Prague. Using the Sandell-Kolthoff reaction, iodine was analyzed in 26 different types of milk (full-fat, semi-skimmed, skimmed, fresh and long life) from seven retail chains operating in Prague. Milk was supplied by eight dairies identified by the CZ registration number. The mean ± standard deviation (range) iodine concentration in milk samples was 234 ± 56 (125-364) μg/L. This result is close to the recommended limit of 200 μg/L. Semi-skimmed milk had a statistically insignificantly higher (p = 0.085) iodine content of 250 ± 52 μg/L compared to 217 ± 62 μg/L in whole milk. In contrast, the iodine concentration of 251 ± 57 μg/L in fresh milk was statistically significantly higher (p = 0.015) compared to 201 ± 41 μg/L in long life milk (p = 0.015). The iodine content in the milk from individual dairies with their collection areas differed significantly in a number of cases. The iodine concentrations of 234 ± 56 (125-364) μg/L found in market milk from the Prague area are close to the recommended iodine content in milk of 200 μg/L.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30300 - Health sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Hygiena

  • ISSN

    1210-7778

  • e-ISSN

    1803-1048

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    48-51

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus