EFFECT OF LACTIC ACID IN WHEY ON ELECTRODIALYSIS PROCESS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F17%3AN0000051" target="_blank" >RIV/28676092:_____/17:N0000051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
EFFECT OF LACTIC ACID IN WHEY ON ELECTRODIALYSIS PROCESS
Popis výsledku v původním jazyce
Whey as a by-product from the manufacture of hard, semi-hard or soft cheese and rennet casein is known as sweet whey and has a pH of 5.9 – 6.6. It is the milk serum that is obtained after the casein is removed from the milk. For many years, whey produced as a by-product of cheese production was considered a waste material and was either dumped, sprayed on fields as fertilizer or at best, dried as cheese whey powder destined for the animal feed applications. Over the last year, the studies proved the importance of wheys nutritional value. The composition of demineralized whey is suitable for infant feeding, sports nutrition or special nutrition for chronically ill persons. Membrane processes are effective separation methods to demineralization of whey. Higher amounts of lactic acid lowers the performance of electrodialysis.
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF LACTIC ACID IN WHEY ON ELECTRODIALYSIS PROCESS
Popis výsledku anglicky
Whey as a by-product from the manufacture of hard, semi-hard or soft cheese and rennet casein is known as sweet whey and has a pH of 5.9 – 6.6. It is the milk serum that is obtained after the casein is removed from the milk. For many years, whey produced as a by-product of cheese production was considered a waste material and was either dumped, sprayed on fields as fertilizer or at best, dried as cheese whey powder destined for the animal feed applications. Over the last year, the studies proved the importance of wheys nutritional value. The composition of demineralized whey is suitable for infant feeding, sports nutrition or special nutrition for chronically ill persons. Membrane processes are effective separation methods to demineralization of whey. Higher amounts of lactic acid lowers the performance of electrodialysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20402 - Chemical process engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1418" target="_blank" >LO1418: Progresivní rozvoj Membránového inovačního centra</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Workshop of Students’ Presentations 2017, Membranes and Membrane Processes
ISBN
978-80-906831-0-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Název nakladatele
Czech Membrane Platform
Místo vydání
Česká Lípa
Místo konání akce
Stráž pod Ralskem
Datum konání akce
18. 10. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—