Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

EFFECT OF LACTIC ACID IN WHEY ON ELECTRODIALYSIS PROCESS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F17%3AN0000051" target="_blank" >RIV/28676092:_____/17:N0000051 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    EFFECT OF LACTIC ACID IN WHEY ON ELECTRODIALYSIS PROCESS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Whey as a by-product from the manufacture of hard, semi-hard or soft cheese and rennet casein is known as sweet whey and has a pH of 5.9 – 6.6. It is the milk serum that is obtained after the casein is removed from the milk. For many years, whey produced as a by-product of cheese production was considered a waste material and was either dumped, sprayed on fields as fertilizer or at best, dried as cheese whey powder destined for the animal feed applications. Over the last year, the studies proved the importance of wheys nutritional value. The composition of demineralized whey is suitable for infant feeding, sports nutrition or special nutrition for chronically ill persons. Membrane processes are effective separation methods to demineralization of whey. Higher amounts of lactic acid lowers the performance of electrodialysis.

  • Název v anglickém jazyce

    EFFECT OF LACTIC ACID IN WHEY ON ELECTRODIALYSIS PROCESS

  • Popis výsledku anglicky

    Whey as a by-product from the manufacture of hard, semi-hard or soft cheese and rennet casein is known as sweet whey and has a pH of 5.9 – 6.6. It is the milk serum that is obtained after the casein is removed from the milk. For many years, whey produced as a by-product of cheese production was considered a waste material and was either dumped, sprayed on fields as fertilizer or at best, dried as cheese whey powder destined for the animal feed applications. Over the last year, the studies proved the importance of wheys nutritional value. The composition of demineralized whey is suitable for infant feeding, sports nutrition or special nutrition for chronically ill persons. Membrane processes are effective separation methods to demineralization of whey. Higher amounts of lactic acid lowers the performance of electrodialysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1418" target="_blank" >LO1418: Progresivní rozvoj Membránového inovačního centra</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Workshop of Students’ Presentations 2017, Membranes and Membrane Processes

  • ISBN

    978-80-906831-0-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Czech Membrane Platform

  • Místo vydání

    Česká Lípa

  • Místo konání akce

    Stráž pod Ralskem

  • Datum konání akce

    18. 10. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku