Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F18%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/18:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy
Popis výsledku v původním jazyce
Odsolené mlékárenské produkty nacházejí uplatnění jako levnější ale přitom nutričně kvalitní náhrada mléka v kojenecké a dětské výživě, v pekárenském a cukrářském průmyslu, dále ve farmacii [1] a jako výživové doplňky. Běžně se odsoluje syrovátka vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinu, případně i řeckého jogurtu. Nejvhodnější metodou odsolování syrovátky je elektrodialýza, po které ve většině případů následuje sušení demineralizované syrovátky. Vznikají tak demineralizované syrovátkové prášky (DWP, Demineralized Whey Powder) s požadovaným obsahem anorganických solí (stanovených jako popel) v sušině, tj. syrovátkové prášky s označením DWP-50, DWP-70 a DWP-90 obsahující 4,0, 2,5 a 1,0 % popela v sušině. Kromě obsahu sušiny a minerálních látek je důležité znát i obsah dalších složek, jako je obsah bílkovin, laktózy a organických kyselin. Dalšími vedlejšími mlékárenskými produkty, které je možné odsolovat, jsou například mléčné nebo syrovátkové ultrafiltrační permeáty, vznikající při výrobě mléčných nebo syrovátkových koncentrátů, případně izolátů, dále pak matečný roztok po krystalizaci laktózy.
Název v anglickém jazyce
Composition dairy products depending on the degree of desalination by electrodialysis
Popis výsledku anglicky
Desalinated dairy products are used as a cheaper but nutritionally high-quality milk substitute in infant and child nutrition, in the bakery and confectionery industry, as well as in pharmaceutical industry and as nutritional supplements. Normally, whey (which is a by-product of production cheese, curd, and casein, or eventually greek yogurt) is desalted. The most desirable method of whey desalting is electrodialysis. Then, in most cases, the demineralized whey is dried. Thus, demineralized whey powders are formed with the desired content of inorganic salts (specified as ash) in the dry matter, i.e. whey powders designated DWP-50, DWP-70 and DWP-90 containing 4.0, 2.5 and 1.0% ash in the dry matter. In addition to the dry matter and mineral content, it is important to know the content of other ingredients, such as protein, lactose, and organic acids. Other dairy products that can be desalted are, for example, milk or whey ultrafiltration permeates (arising from the production of milk or whey concentrates or isolates), and the mother liquor after crystallization of lactose.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20402 - Chemical process engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z workshopu projektu KUSmem
ISBN
978-80-906831-4-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
18
Strana od-do
25-42
Název nakladatele
Česká membránová platforma, z.s.
Místo vydání
Česká Lípa
Místo konání akce
Stráž pod Ralskem
Datum konání akce
18. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—