Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F18%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/18:N0000018 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odsolené mlékárenské produkty nacházejí uplatnění jako levnější ale přitom nutričně kvalitní náhrada mléka v kojenecké a dětské výživě, v pekárenském a cukrářském průmyslu, dále ve farmacii [1] a jako výživové doplňky. Běžně se odsoluje syrovátka vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinu, případně i řeckého jogurtu. Nejvhodnější metodou odsolování syrovátky je elektrodialýza, po které ve většině případů následuje sušení demineralizované syrovátky. Vznikají tak demineralizované syrovátkové prášky (DWP, Demineralized Whey Powder) s požadovaným obsahem anorganických solí (stanovených jako popel) v sušině, tj. syrovátkové prášky s označením DWP-50, DWP-70 a DWP-90 obsahující 4,0, 2,5 a 1,0 % popela v sušině. Kromě obsahu sušiny a minerálních látek je důležité znát i obsah dalších složek, jako je obsah bílkovin, laktózy a organických kyselin. Dalšími vedlejšími mlékárenskými produkty, které je možné odsolovat, jsou například mléčné nebo syrovátkové ultrafiltrační permeáty, vznikající při výrobě mléčných nebo syrovátkových koncentrátů, případně izolátů, dále pak matečný roztok po krystalizaci laktózy.

  • Název v anglickém jazyce

    Composition dairy products depending on the degree of desalination by electrodialysis

  • Popis výsledku anglicky

    Desalinated dairy products are used as a cheaper but nutritionally high-quality milk substitute in infant and child nutrition, in the bakery and confectionery industry, as well as in pharmaceutical industry and as nutritional supplements. Normally, whey (which is a by-product of production cheese, curd, and casein, or eventually greek yogurt) is desalted. The most desirable method of whey desalting is electrodialysis. Then, in most cases, the demineralized whey is dried. Thus, demineralized whey powders are formed with the desired content of inorganic salts (specified as ash) in the dry matter, i.e. whey powders designated DWP-50, DWP-70 and DWP-90 containing 4.0, 2.5 and 1.0% ash in the dry matter. In addition to the dry matter and mineral content, it is important to know the content of other ingredients, such as protein, lactose, and organic acids. Other dairy products that can be desalted are, for example, milk or whey ultrafiltration permeates (arising from the production of milk or whey concentrates or isolates), and the mother liquor after crystallization of lactose.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z workshopu projektu KUSmem

  • ISBN

    978-80-906831-4-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    18

  • Strana od-do

    25-42

  • Název nakladatele

    Česká membránová platforma, z.s.

  • Místo vydání

    Česká Lípa

  • Místo konání akce

    Stráž pod Ralskem

  • Datum konání akce

    18. 10. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku