Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Demineralizace matečného roztoku po krystalizaci laktosy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F18%3AN0000016" target="_blank" >RIV/28676092:_____/18:N0000016 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://umtk.vscht.cz/cps/wp-content/uploads/2019/01/CPS-2018www.pdf" target="_blank" >http://umtk.vscht.cz/cps/wp-content/uploads/2019/01/CPS-2018www.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Demineralizace matečného roztoku po krystalizaci laktosy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Matečný roztok po krystalizaci laktosy je nasyceným roztokem laktosy s obsahem bílkovin, organických kyselin, minerálních solí a dalších minoritních složek. Snížením obsahu minerálních solí a kyselin se získá produkt, který je možné dále zpracovat například sušením nebo vrátit do procesu výroby laktosy. Zpracování této suroviny probíhalo na průmyslové elektrodialyzační jednotce EWDU 6x EDR-II/250 (výrobce MEGA a.s.) v mlékárně Moravia Lacto a.s. Jihlava, kde se obvykle odsoluje sladká syrovátka zahuštěná odparem.

  • Název v anglickém jazyce

    Demineralisation of mother liquor after crystallization of lactose

  • Popis výsledku anglicky

    The mother liquor after crystallization of lactose is a saturated lactose solution with containing proteins, organic acids, mineral salts and other minor components. Reducing the content of mineral salts and acids, a product is obtained that can be further processed, for example, by drying it or return it to the process of lactose production. Desalination of raw material took place in the dairy Moravia Lacto a.s. Jihlava on an industrial electrodialysis unit EWDU 6x EDR-II/250, where desalination usually takes place of sweet whey condensed by evaporation. Desalination of conventional whey is carried out at a voltage of 250V. The ash content in the dry matter of the whey by electrodialysis falls from 7.9% to below 1%, whereby the salt of the whey is transferred to a waste stream, i.e. into the concentrate. The concentrate must be diluted (conductivity max. 15mS/cm) and acidified (pH max. 5.5) to avoid precipitation of calcium phosphates. If the usual voltage was used, it was not possible to dilute the concentrate sufficiently quickly because of the high salt content of the raw material (22.3% of ash in the dry matter). Therefore, it was necessary to limit the performance of the electrodialysis unit by reducing the voltage, at the beginning of the process to 90V, then to 160V later. Acidifying the concentrate was not necessary because of organic acids from the mother liquor are transferred together with the salts to the concentrate. During the desalting of the mother liquor, samples were taken to determine the dry matter, ash, organic acid, lactose, protein, and mineral profile. The process of desalination was terminated at 9.5% of ash content in the dry matter.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    97-103

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    25. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku