Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Demineralizace směsi kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací a sladké syrovátky zahuštěné odparem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F16%3AN0000020" target="_blank" >RIV/28676092:_____/16:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Demineralizace směsi kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací a sladké syrovátky zahuštěné odparem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýrů, tvarohu a kaseinu. Je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu, protože obsahuje cenné složky, jako jsou bílkoviny, laktóza, vitamíny. Minerální soli a organické kyseliny se ze syro-vátky odstraňují pomocí elektrodialýzy ve vsádkovém režimu většinou po předchozím zahuš-tění odparem nebo pomocí reverzní osmózy či pomocí nanofiltrace. Pomocí elektrodialýzy se zpracovává především sladká syrovátka. V poslední době vzrůstá zájem i o demineralizaci kyselé syrovátky, případně směsí různých typů syrovátek. Cílem testů bylo porovnat průběh demineralizace kyselé syrovátky zahuštěné nanofiltrací, sladké syrovátky zahuštěné odparem a směsí těchto syrovátek v poměru 2 : 1 a 1 : 2 na prů-myslovém elektrodialyzačním zařízení EWDU P15 EDR-II/250-0,8. Z naměřených hodnot a vyhodnocených dat bylo zjištěno, že se vzrůstajícím podílem nanofil-trované kyselé syrovátky ve směsi se sladkou syrovátkou zahuštěnou odparem se snižuje množství zpracované suroviny na elektrodialyzačním zařízení, a to v průměru o 23,5 % v závis-losti na stupni odsolení. Intenzita toku solí se v průměru snižuje o 21,5 %

  • Název v anglickém jazyce

    Demineralisation mixture concentrated acid whey and sweet whey nanofiltration concentrated by evaporation

  • Popis výsledku anglicky

    Whey is a byproduct of the production of cheese, cottage cheese, and casein. It is an im-portant raw material for further processing in food or pharmaceutical industry since it contains valuable components, such as proteins, lactose, vitamins. Mineral salts and organic acids are removed from whey by electrodialysis in a batch mode, usually after prior concentration by evaporation or by reverse osmosis or nanofiltration through. Using the electrodialysis processes mainly sweet whey. Recently, growing interest and the demineralization acid whey, or mixtures of different types of whey. The aim of the tests was to compare the course of the demineralization acid whey concentra-ted by nanofiltration, sweet whey concentrated by evaporation, and mixtures of whey in the ratio of 2: 1 and 1: 2 on an industrial electrodialysis apparatus EWDU P15 EDR-II / 250-0,8. From the measured values and data evaluation, it was found that with the increasing share nanofiltered acid whey in admixture with sweet whey thickened evaporation reduces the amount of raw material used on the electrodialysis device, on average by 23.5%, depending on the degree of desalting. The intensity of the flow of salts on average reduced by 21.5%.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - MEMbránové PROcesy v POtravinářství

  • ISBN

    978-80-904517-7-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká membránová platforma, z.s

  • Místo vydání

    Česká Lípa

  • Místo konání akce

    Stráž pod Ralskem

  • Datum konání akce

    13. 10. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku