Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F19%3AN0000034" target="_blank" >RIV/28676092:_____/19:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2019.html" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/archiv/rok-2019.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kyselá syrovátka je vedlejším produktem při výrobě tvarohu nebo kaseinu. Syrovátka obecně je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu (Boer de, 2014). Kyselá syrovátka se nejprve zahušťuje pomocí nanofiltrace (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) a dále se pro snížení obsahu především anorganických solí demineralizuje pomocí elektrodia-lýzy (Noble & Stern, 1995). Při demineralizaci ale dochází také k transportu solí organických kyselin do koncentrátu, ze kterého pak mohou být tyto soli (především laktáty) získávány. Elektrodialyzační testy s kyselou syrovátkou zahuštěnou pomocí nanofiltrace byly prováděny při teplotách 10 °C, 15 °C, 25 °C a 35 °C. Kyselá syrovátka zahuštěná nanofiltrací obsahovala zhruba 1,6 % laktátů. Množství převedených laktátů do koncentrátu během elektrodialýzy přesahovalo 90% hranici. Nejlepších výsledků transportu laktátů bylo dosaženo při teplotě 25 °C. Dále bylo zjištěno, že při 60% odsolení původní suroviny bylo převedeno 90 % laktátů z jejich celkového možného pře-vodu při hlubokém odsolení suroviny, a to pouze za tři čtvrtiny času.

  • Název v anglickém jazyce

    Transport of lactate into the ED concentrate in desalination of acid whey

  • Popis výsledku anglicky

    Acid whey is a byproduct in the production of curd or casein. Whey, in general, is an im-portant raw material for further processing in the food or pharmaceutical industry (Boer de, 2014). Acid whey is first concentrated by nanofiltration (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) and further is de-mineralized by electrodialysis to reduce mainly inorganic salts (Noble & Stern, 1995). However, the organic acid salts are also transported to the concentrate during demineralization, from which these salts (especially lactates) can be obtained. Electrodialysis tests were carried out with acid whey concentrated by nanofiltration. Tests were conducted at temperatures of 10°C, 15°C, 25°C and 35°C. Nanofiltrated acid whey contained about 1.6% lactate. The amount of lactate transferred to the concentrate during the electrodialysis exceeded the 90% threshold. The best lactate transport results were obtained at 25°C. Furthermore, it was found that at 60% desalting of the original raw material, 90% of the lactates were converted of their total possible transfer during deep desalination of raw material, and only for three-quarters of the time

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG17_107%2F0012377" target="_blank" >EG17_107/0012377: Separace a purifikace látek z roztoků v mlékárenství pomocí membránových a elektromembránových procesů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    175

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    4-9

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus