Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F19%3AN0000036" target="_blank" >RIV/28676092:_____/19:N0000036 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.mempur.cz" target="_blank" >https://www.mempur.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Transport laktátu do ED koncentrátu při odsolování kyselé syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselá syrovátka je vedlejším produktem při výrobě tvarohu nebo kaseinu. Syrovátka obecně je důležitou surovinou pro další zpracování v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu (Boer de, 2014). Kyselá syrovátka se nejprve zahušťuje pomocí nanofiltrace (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) a dále se pro snížení obsahu především anorganických solí demineralizuje pomocí elektrodia-lýzy (Noble & Stern, 1995). Při demineralizaci ale dochází také k transportu solí organických kyselin do koncentrátu, ze kterého pak mohou být tyto soli (především laktáty) získávány. Elektrodialyzační testy s kyselou syrovátkou zahuštěnou pomocí nanofiltrace byly prováděny při teplotách 10 °C, 15 °C, 25 °C a 35 °C. Kyselá syrovátka zahuštěná nanofiltrací obsahovala zhruba 1,6 % laktátů. Množství převedených laktátů do koncentrátu během elektrodialýzy přesahovalo 90% hranici. Nejlepších výsledků transportu laktátů bylo dosaženo při teplotě 25 °C. Dále bylo zjištěno, že při 60% odsolení původní suroviny bylo převedeno 90 % laktátů z jejich celkového možného pře-vodu při hlubokém odsolení suroviny, a to pouze za tři čtvrtiny času.
Název v anglickém jazyce
Transport of lactate into the ED concentrate in desalination of acid whey
Popis výsledku anglicky
Acid whey is a byproduct in the production of curd or casein. Whey, in general, is an im-portant raw material for further processing in the food or pharmaceutical industry (Boer de, 2014). Acid whey is first concentrated by nanofiltration (Schäfer, Fane, & Waite, 2005) and further is de-mineralized by electrodialysis to reduce mainly inorganic salts (Noble & Stern, 1995). However, the organic acid salts are also transported to the concentrate during demineralization, from which these salts (especially lactates) can be obtained. Electrodialysis tests were carried out with acid whey concentrated by nanofiltration. Tests were conducted at temperatures of 10°C, 15°C, 25°C and 35°C. Nanofiltrated acid whey contained about 1.6% lactate. The amount of lactate transferred to the concentrate during the electrodialysis exceeded the 90% threshold. The best lactate transport results were obtained at 25°C. Furthermore, it was found that at 60% desalting of the original raw material, 90% of the lactates were converted of their total possible transfer during deep desalination of raw material, and only for three-quarters of the time.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EG17_107%2F0012377" target="_blank" >EG17_107/0012377: Separace a purifikace látek z roztoků v mlékárenství pomocí membránových a elektromembránových procesů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MEMPUR 2019 Sborník abstraktů
ISBN
978-80-906831-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
72-73
Název nakladatele
CZEMP
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
27. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—