Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Membránové procesy v mlékárenském průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F15%3A%230000522" target="_blank" >RIV/28676092:_____/15:#0000522 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Membránové procesy v mlékárenském průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V mlékárenském průmyslu nacházejí uplatnění moderní membránové separační metody, a to mikrofiltrace, ultrafiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza a elektrodialýza. Jsou použitelné v celém spektru výroby a zpracování mléka od prvovýroby přes ošetření mléka až po výrobu sýrů a dalších mlékárenských výrobků, jako je sušená demineralizovaná syrovátka, mléčné a syrovátkové koncentráty, laktóza, minerální soli a další izoláty mléčných složek. Tyto metody jsou šetrné k surovině a oproti klasickým separačním metodám jsou levnější. V poslední době vzrůstá snaha o zpracování vedlejších mlékárenských produktů, jako je například kyselá syrovátka z výroby tvarohu, řeckého jogurtu nebo kaseinu

  • Název v anglickém jazyce

    Membrane processes in dairy industry

  • Popis výsledku anglicky

    In the dairy industry are used modern membrane separation methods, microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration, reverse osmosis and electrodialysis. They are applicable across the entire spectrum of production and processing of milk from primary production through treatment of milk to the production of cheese and other dairy products, such as dried demineralized whey, milk and whey protein concentrate, lactose, mineral salts and other isolates of dairy ingredients. These methods are friendly raw material compared to a conventional separation methods are cheaper. Recently, an increasing tendency of processing of dairy products, such as acidic whey from the manufacture of cottage cheese, yoghurt or Greek casein.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník ze semináře MEMbránové PROcesy v POtravinářství (MEMPROPO)

  • ISBN

    978-80-904517-5-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    4

  • Název nakladatele

    Česká membránová platforma

  • Místo vydání

    Česká Lípa

  • Místo konání akce

    Stráž pod Ralskem

  • Datum konání akce

    23. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku