Membránové procesy v mlékárenském průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F15%3A%230000522" target="_blank" >RIV/28676092:_____/15:#0000522 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Membránové procesy v mlékárenském průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
V mlékárenském průmyslu nacházejí uplatnění moderní membránové separační metody, a to mikrofiltrace, ultrafiltrace, nanofiltrace, reverzní osmóza a elektrodialýza. Jsou použitelné v celém spektru výroby a zpracování mléka od prvovýroby přes ošetření mléka až po výrobu sýrů a dalších mlékárenských výrobků, jako je sušená demineralizovaná syrovátka, mléčné a syrovátkové koncentráty, laktóza, minerální soli a další izoláty mléčných složek. Tyto metody jsou šetrné k surovině a oproti klasickým separačním metodám jsou levnější. V poslední době vzrůstá snaha o zpracování vedlejších mlékárenských produktů, jako je například kyselá syrovátka z výroby tvarohu, řeckého jogurtu nebo kaseinu
Název v anglickém jazyce
Membrane processes in dairy industry
Popis výsledku anglicky
In the dairy industry are used modern membrane separation methods, microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration, reverse osmosis and electrodialysis. They are applicable across the entire spectrum of production and processing of milk from primary production through treatment of milk to the production of cheese and other dairy products, such as dried demineralized whey, milk and whey protein concentrate, lactose, mineral salts and other isolates of dairy ingredients. These methods are friendly raw material compared to a conventional separation methods are cheaper. Recently, an increasing tendency of processing of dairy products, such as acidic whey from the manufacture of cottage cheese, yoghurt or Greek casein.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník ze semináře MEMbránové PROcesy v POtravinářství (MEMPROPO)
ISBN
978-80-904517-5-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
4
Název nakladatele
Česká membránová platforma
Místo vydání
Česká Lípa
Místo konání akce
Stráž pod Ralskem
Datum konání akce
23. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—