Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of anthocyanins and glycoalkaloids in blue-fleshed potatoes and changes in the content of alpha-solanine and alpha-chaconine during manufacture of fried and dried products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A76375" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:76375 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13647" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13647</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.13647" target="_blank" >10.1111/ijfs.13647</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of anthocyanins and glycoalkaloids in blue-fleshed potatoes and changes in the content of alpha-solanine and alpha-chaconine during manufacture of fried and dried products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the last ten or so years, potatoes with purple or blue flesh and derivative products, for example chips, have appeared on the European markets. The interest in this raw material and these products is increasing among both producers and consumers searching for novel and attractive choices. The anthocyanin content of the analysed potato varieties differed, a higher content of these pigments was determined in Blaue Elise var. potatoes. In blue flesh varieties, the prevailing anthocyanins were acylated glycosides: petunidin and malvidin. The production process of French fries, chips and puree caused a decrease in the content of glycoalkaloids in semi products and finished products, compared to the raw material. The greatest losses of chaconine and solanine were observed after tuber peeling (ca. 70%) and after frying (ca. 90%). French fries contained 3%, chips 16% and puree 17% of the initial amount of total glycoalkaloids. The losses of -chaconine and -solanine in the analysed semi-products and finish

  • Název v anglickém jazyce

    Content of anthocyanins and glycoalkaloids in blue-fleshed potatoes and changes in the content of alpha-solanine and alpha-chaconine during manufacture of fried and dried products

  • Popis výsledku anglicky

    In the last ten or so years, potatoes with purple or blue flesh and derivative products, for example chips, have appeared on the European markets. The interest in this raw material and these products is increasing among both producers and consumers searching for novel and attractive choices. The anthocyanin content of the analysed potato varieties differed, a higher content of these pigments was determined in Blaue Elise var. potatoes. In blue flesh varieties, the prevailing anthocyanins were acylated glycosides: petunidin and malvidin. The production process of French fries, chips and puree caused a decrease in the content of glycoalkaloids in semi products and finished products, compared to the raw material. The greatest losses of chaconine and solanine were observed after tuber peeling (ca. 70%) and after frying (ca. 90%). French fries contained 3%, chips 16% and puree 17% of the initial amount of total glycoalkaloids. The losses of -chaconine and -solanine in the analysed semi-products and finish

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

  • ISSN

    0950-5423

  • e-ISSN

    1365-2621

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    719-727

  • Kód UT WoS článku

    000425408200019

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85042130052