Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Does resveratrol retain its antioxidative properties in wine? Redox behaviour of resveratrol in the presence of Cu(II) and tebuconazole

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A76576" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:76576 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388963:_____/18:00490661 RIV/00216208:11510/18:10375672 RIV/00216208:11310/18:10375672

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.04.096" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.04.096</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.04.096" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2018.04.096</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Does resveratrol retain its antioxidative properties in wine? Redox behaviour of resveratrol in the presence of Cu(II) and tebuconazole

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Resveratrol is antioxidant naturally occurring in wine grapes. It is thought to have a preventive biological activity against number of diseases. However, it has been recently shown that in the presence of metal ions, such as Cu2+, resveratrol forms oxidative radicals. Cu2+ is usually present in wine due to former usage of bluestone in vineyards. Fungicide tebuconazole has substituted bluestone and is presently one of the most widely used agrochemicals in wine industry, wine thus may contain traces of tebuconazole. Here, we study the ternary system of resveratrol, Cu2+, and tebuconazole experimentally and theoretically (using mass spectrometry, antioxidant capacity assay and quantum-chemical calculations) to model the redox behaviour of resveratrol in wine. We show that tebuconazole prevents formation of oxidative resveratrol radicals (induced by Cu2+ reaction with resveratrol) via preferential Cu2+ capture and protection of the binding sites of resveratrol. This positive effect of tebuconazole has n

  • Název v anglickém jazyce

    Does resveratrol retain its antioxidative properties in wine? Redox behaviour of resveratrol in the presence of Cu(II) and tebuconazole

  • Popis výsledku anglicky

    Resveratrol is antioxidant naturally occurring in wine grapes. It is thought to have a preventive biological activity against number of diseases. However, it has been recently shown that in the presence of metal ions, such as Cu2+, resveratrol forms oxidative radicals. Cu2+ is usually present in wine due to former usage of bluestone in vineyards. Fungicide tebuconazole has substituted bluestone and is presently one of the most widely used agrochemicals in wine industry, wine thus may contain traces of tebuconazole. Here, we study the ternary system of resveratrol, Cu2+, and tebuconazole experimentally and theoretically (using mass spectrometry, antioxidant capacity assay and quantum-chemical calculations) to model the redox behaviour of resveratrol in wine. We show that tebuconazole prevents formation of oxidative resveratrol radicals (induced by Cu2+ reaction with resveratrol) via preferential Cu2+ capture and protection of the binding sites of resveratrol. This positive effect of tebuconazole has n

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA18-01710S" target="_blank" >GA18-01710S: Skupinové interakce azolových pesticidů a jejich efekt na esenciální enzymy</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    262

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Oct

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    221-225

  • Kód UT WoS článku

    000432652700029

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85046122116