Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sensory quality of meat from crossbred boars in relation to their age and slaughter weight

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77930" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77930 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/18:43916561

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/151/2018-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/151/2018-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/151/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/151/2018-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sensory quality of meat from crossbred boars in relation to their age and slaughter weight

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate the effect of age of boars and their slaughter weights on the pleasantness and intensity of pork meat taste and odour. A total of 652 sensory evaluations of meat samples from sixteen crossbred entire male pigs aged 121 to 136 days with slaughter weight of 80 to 120 kg were performed by sensory profiling method. The age was a greater factor influencing the level of boar taint than the slaughter weight of animals. There were significant differences in the intensity of boar odour between categories of young animals (121 days) and old animals (135 to 136 days) (P 0,0473) and between categories of adult animals (128 days) and old animals (P 0,0194). Among the evaluated descriptors stronger correlations were calculated between olfactometric than between taste descriptors. Significant correlations were found between androstenone levels in subcutaneous fat and the results of sensory evaluation of muscle samples from the oldest animals aged 135 to 136 days.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory quality of meat from crossbred boars in relation to their age and slaughter weight

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of age of boars and their slaughter weights on the pleasantness and intensity of pork meat taste and odour. A total of 652 sensory evaluations of meat samples from sixteen crossbred entire male pigs aged 121 to 136 days with slaughter weight of 80 to 120 kg were performed by sensory profiling method. The age was a greater factor influencing the level of boar taint than the slaughter weight of animals. There were significant differences in the intensity of boar odour between categories of young animals (121 days) and old animals (135 to 136 days) (P 0,0473) and between categories of adult animals (128 days) and old animals (P 0,0194). Among the evaluated descriptors stronger correlations were calculated between olfactometric than between taste descriptors. Significant correlations were found between androstenone levels in subcutaneous fat and the results of sensory evaluation of muscle samples from the oldest animals aged 135 to 136 days.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    415-419

  • Kód UT WoS článku

    000452487000001

  • EID výsledku v databázi Scopus