Organoleptické vlastnosti hovězího masa při odlišné době zrání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002079" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002079 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14124.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14124.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Organoleptické vlastnosti hovězího masa při odlišné době zrání
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá vyhodnocením vlivu kategorie jatečného skotu a délky zrání na senzorické charakteristiky hovězího masa českého strakatého skotu. Výsledky ukazují, že pokud bylo hodnoceno maso s nedostatečnou délkou zrání (tři dny), nebyly rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi příliš patrné. S prodloužením doby zrání na 14 a 28 dnů bylo lépe posuzováno maso mladých býků a jalovic než krav. Při analýze vlivu doby zrání bylo hodnoceno nejpříznivěji maso s nejdelším zráním (28 dnů) zejména u texturních charakteristik a celkové přijatelnosti, naopak u vnímání intenzity a příjemnosti vůně jednoznačná tendence zjištěna nebyla.
Název v anglickém jazyce
The organoleptic properties of beef at a different time of meat ageing
Popis výsledku anglicky
The objective of present study was to compare the sensory characteristics of beef from three slaughter categories of Czech Fleckvieh cattle aged for three different times. Whereas the sensory descriptors of the meat aged for three days did not differ between categories, the samples aged for longer times (14 and 28 days) were scored better for most sensory attributes in young bulls and heifers than in cows. The meat with longer ageing times had better textural characteristics and overall acceptance scores but no such tendency was observed for odour intensity and odour pleasantness.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
32-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—