Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Response of three laying hen genotypes to two dietary calcium levels

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F19%3AN0000054" target="_blank" >RIV/60460709:41210/19:N0000054 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjas.htm?type=article&id=228_2019-CJAS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjas.htm?type=article&id=228_2019-CJAS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/228/2019-CJAS" target="_blank" >10.17221/228/2019-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Response of three laying hen genotypes to two dietary calcium levels

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present study aimed to evaluate the effect of two dietary Ca levels in three hen genotypes, ISA Brown, Bovans Brown and Moravia BSL, on their laying performance and quality of their eggs. A higher Ca level significantly increased the hen-day egg production percentage of Bovans Brown and Moravia BSL, while ISA Brown laying hens had the higher egg production percentage at a lower dietary Ca level. No significant effect of dietary Ca level was observed on any internal egg quality measurements except the Haugh unit. However, the dietary Ca level significantly affected some of external egg quality measurements, namely eggshell colour, eggshell weight and eggshell strength. The results of the present study show that laying performance and egg quality parameters responded differently according to hen genotype and dietary Ca level. Bovans Brown and Moravia BSL laying hens required higher levels of Ca to keep egg production high, while the eggshell quality measurements were better at the lower dietary Ca level. Thus, it is recommended to adjust the Ca levels in feed to the nutritional requirements of laying hens.

  • Název v anglickém jazyce

    Response of three laying hen genotypes to two dietary calcium levels

  • Popis výsledku anglicky

    The present study aimed to evaluate the effect of two dietary Ca levels in three hen genotypes, ISA Brown, Bovans Brown and Moravia BSL, on their laying performance and quality of their eggs. A higher Ca level significantly increased the hen-day egg production percentage of Bovans Brown and Moravia BSL, while ISA Brown laying hens had the higher egg production percentage at a lower dietary Ca level. No significant effect of dietary Ca level was observed on any internal egg quality measurements except the Haugh unit. However, the dietary Ca level significantly affected some of external egg quality measurements, namely eggshell colour, eggshell weight and eggshell strength. The results of the present study show that laying performance and egg quality parameters responded differently according to hen genotype and dietary Ca level. Bovans Brown and Moravia BSL laying hens required higher levels of Ca to keep egg production high, while the eggshell quality measurements were better at the lower dietary Ca level. Thus, it is recommended to adjust the Ca levels in feed to the nutritional requirements of laying hens.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

    1805-9309

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    504-510

  • Kód UT WoS článku

    000503837600004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85099061737