Differences in oviposition and egg quality of various genotypes of laying hens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73880" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73880 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Differences in oviposition and egg quality of various genotypes of laying hens
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the present study was to evaluate differences in egg production traits in six laying hen genotypes (the brown egg hens: Bovans Brown, Bovans Sperwer and ISA Sussex, the white egg hen Dekalb White and the laying hens with tinted shells Moravia Barred and Moravia BSL), and the interactions of genotype and oviposition on egg quality. The genotype affected the rate of lay, the mean sequence length and the time of oviposition. Brown egg genotypes laid eggs approximately 1 h earlier than white egg genotypes and approximately 2 h earlier than tinted-egg genotypes. Egg shell strength was the lowest in tinted egg genotypes and declined with the time of oviposition. Egg shell percentage and thickness were affected by interaction of the genotype and oviposition. None of the effects affected egg weight, however, a proportion of the egg components was significantly influenced by the interaction of genotype and oviposition. The data of the present study confirmed that the differences in the egg product
Název v anglickém jazyce
Differences in oviposition and egg quality of various genotypes of laying hens
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to evaluate differences in egg production traits in six laying hen genotypes (the brown egg hens: Bovans Brown, Bovans Sperwer and ISA Sussex, the white egg hen Dekalb White and the laying hens with tinted shells Moravia Barred and Moravia BSL), and the interactions of genotype and oviposition on egg quality. The genotype affected the rate of lay, the mean sequence length and the time of oviposition. Brown egg genotypes laid eggs approximately 1 h earlier than white egg genotypes and approximately 2 h earlier than tinted-egg genotypes. Egg shell strength was the lowest in tinted egg genotypes and declined with the time of oviposition. Egg shell percentage and thickness were affected by interaction of the genotype and oviposition. None of the effects affected egg weight, however, a proportion of the egg components was significantly influenced by the interaction of genotype and oviposition. The data of the present study confirmed that the differences in the egg product
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
377-383
Kód UT WoS článku
000408236500003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85028304553