Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Differences in oviposition and egg quality of various genotypes of laying hens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73880" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73880 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Differences in oviposition and egg quality of various genotypes of laying hens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the present study was to evaluate differences in egg production traits in six laying hen genotypes (the brown egg hens: Bovans Brown, Bovans Sperwer and ISA Sussex, the white egg hen Dekalb White and the laying hens with tinted shells Moravia Barred and Moravia BSL), and the interactions of genotype and oviposition on egg quality. The genotype affected the rate of lay, the mean sequence length and the time of oviposition. Brown egg genotypes laid eggs approximately 1 h earlier than white egg genotypes and approximately 2 h earlier than tinted-egg genotypes. Egg shell strength was the lowest in tinted egg genotypes and declined with the time of oviposition. Egg shell percentage and thickness were affected by interaction of the genotype and oviposition. None of the effects affected egg weight, however, a proportion of the egg components was significantly influenced by the interaction of genotype and oviposition. The data of the present study confirmed that the differences in the egg product

  • Název v anglickém jazyce

    Differences in oviposition and egg quality of various genotypes of laying hens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to evaluate differences in egg production traits in six laying hen genotypes (the brown egg hens: Bovans Brown, Bovans Sperwer and ISA Sussex, the white egg hen Dekalb White and the laying hens with tinted shells Moravia Barred and Moravia BSL), and the interactions of genotype and oviposition on egg quality. The genotype affected the rate of lay, the mean sequence length and the time of oviposition. Brown egg genotypes laid eggs approximately 1 h earlier than white egg genotypes and approximately 2 h earlier than tinted-egg genotypes. Egg shell strength was the lowest in tinted egg genotypes and declined with the time of oviposition. Egg shell percentage and thickness were affected by interaction of the genotype and oviposition. None of the effects affected egg weight, however, a proportion of the egg components was significantly influenced by the interaction of genotype and oviposition. The data of the present study confirmed that the differences in the egg product

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310002" target="_blank" >QJ1310002: Identifikace a řešení vybraných problémů ve výživě slepic a kvalitě vajec z kontrastních chovů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    377-383

  • Kód UT WoS článku

    000408236500003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85028304553