Plasticity of photosynthetic processes and the accumulation of secondary metabolites in plants in response to monochromatic light environments: A review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A80402" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:80402 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005272819301859" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005272819301859</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.bbabio.2019.148131" target="_blank" >10.1016/j.bbabio.2019.148131</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Plasticity of photosynthetic processes and the accumulation of secondary metabolites in plants in response to monochromatic light environments: A review
Popis výsledku v původním jazyce
Light spectra significantly influence plant metabolism, growth and development. Here, we review the effects of monochromatic blue, red and green light compared to those of multispectral light sources on the morpho-anatomical, photosynthetic and molecular traits of herbaceous plants. Emphasis is given to the effect of light spectra on the accumulation of secondary metabolites, which are important bioactive phytochemicals that determine the nutritional quality of vegetables. Overall, blue light may promote the accumulation of phenylpropanoid-based compounds without substantially affecting plant morphoanatomical traits compared to the effects of white light.
Název v anglickém jazyce
Plasticity of photosynthetic processes and the accumulation of secondary metabolites in plants in response to monochromatic light environments: A review
Popis výsledku anglicky
Light spectra significantly influence plant metabolism, growth and development. Here, we review the effects of monochromatic blue, red and green light compared to those of multispectral light sources on the morpho-anatomical, photosynthetic and molecular traits of herbaceous plants. Emphasis is given to the effect of light spectra on the accumulation of secondary metabolites, which are important bioactive phytochemicals that determine the nutritional quality of vegetables. Overall, blue light may promote the accumulation of phenylpropanoid-based compounds without substantially affecting plant morphoanatomical traits compared to the effects of white light.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30105 - Physiology (including cytology)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
BIOCHIMICA ET BIOPHYSICA ACTA-BIOENERGETICS
ISSN
0005-2728
e-ISSN
—
Svazek periodika
1861
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
61
Strana od-do
1-61
Kód UT WoS článku
000508749700001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85076581922