Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of QuEChERS-EMR-Lipid-DLLME method for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked food of animal origin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A82474" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:82474 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/20:82474

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www-sciencedirect-com.infozdroje.czu.cz/science/article/pii/S0889157519314930?via%3Dihub" target="_blank" >https://www-sciencedirect-com.infozdroje.czu.cz/science/article/pii/S0889157519314930?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103420" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2020.103420</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of QuEChERS-EMR-Lipid-DLLME method for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked food of animal origin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to develop an effective sample preparation procedure for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons PAHs in smoked fatty products of animal origin fish cheese and sausage. Two different approaches were tested classical QuEChERS and procedure with the use of Enhanced Matrix Removal EMR Lipid material. Two techniques of extract preconcentration under nitrogen stream and with the use of dispersive liquid liquid microextraction DLLME were also taken into consideration. All samples were analysed using gas chromatography mass spectrometry. The results showed the optimised sample preparation procedure was composed of three steps 1. QuEChERS extraction 2. clean-up by EMR Lipid material and 3. extract preconcentration by DLLME. The obtained recovery rates within the range of 50 to 120 percent were received for all compounds with relative standard deviation RSD values lower than 16,7 percent. The proposed method is fast and effective and can be successfully applied for PAHs

  • Název v anglickém jazyce

    Application of QuEChERS-EMR-Lipid-DLLME method for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked food of animal origin

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to develop an effective sample preparation procedure for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons PAHs in smoked fatty products of animal origin fish cheese and sausage. Two different approaches were tested classical QuEChERS and procedure with the use of Enhanced Matrix Removal EMR Lipid material. Two techniques of extract preconcentration under nitrogen stream and with the use of dispersive liquid liquid microextraction DLLME were also taken into consideration. All samples were analysed using gas chromatography mass spectrometry. The results showed the optimised sample preparation procedure was composed of three steps 1. QuEChERS extraction 2. clean-up by EMR Lipid material and 3. extract preconcentration by DLLME. The obtained recovery rates within the range of 50 to 120 percent were received for all compounds with relative standard deviation RSD values lower than 16,7 percent. The proposed method is fast and effective and can be successfully applied for PAHs

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    87

  • Číslo periodika v rámci svazku

    april

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    0-0

  • Kód UT WoS článku

    000520942000014

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85078072982