Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Amino acid, fatty acid and chemical composition of meat and fat from entire males, castrates and gilts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F20%3A83770" target="_blank" >RIV/60460709:41210/20:83770 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.acta.fapz.uniag.sk" target="_blank" >http://www.acta.fapz.uniag.sk</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/afz.2020.23.03.167-173" target="_blank" >10.15414/afz.2020.23.03.167-173</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Amino acid, fatty acid and chemical composition of meat and fat from entire males, castrates and gilts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Forty-two pigs, entire males, surgical castrates and gilts, was randomly selected for the experiment. After reaching the average live weight of 105 kg, pigs were slaughtered. Significant differences in contents of water and crude fat in muscle between entire males and castrates (74,44 vs 73,93 %, 2,52 vs 3,14 %), resp. of cholesterol between entire males, gilts and castrates (0,31, 0,33 vs 0,41 %) were found. Significantly higher contents of almost the all amino acids in entire males and gilts compared to castrates were observed. In muscle, castrates had more eicosanoic fatty acid than entire males, and vaccenic than gilts whilst gilts and entire males had higher content of linolenic acid than castrates . In adipose tissue, entire males had lower content of myristic, stearic, palmitic, and total saturated fatty acids than castrates or both castrates and gilts (1,39 vs 1,45 %, 14,88 vs 16,90 %, 25,41 vs 26,83 and 26,27 %, 43,40 vs 46,70 and 45,53 %). At the same time, they showed greater amounts of ol

  • Název v anglickém jazyce

    Amino acid, fatty acid and chemical composition of meat and fat from entire males, castrates and gilts

  • Popis výsledku anglicky

    Forty-two pigs, entire males, surgical castrates and gilts, was randomly selected for the experiment. After reaching the average live weight of 105 kg, pigs were slaughtered. Significant differences in contents of water and crude fat in muscle between entire males and castrates (74,44 vs 73,93 %, 2,52 vs 3,14 %), resp. of cholesterol between entire males, gilts and castrates (0,31, 0,33 vs 0,41 %) were found. Significantly higher contents of almost the all amino acids in entire males and gilts compared to castrates were observed. In muscle, castrates had more eicosanoic fatty acid than entire males, and vaccenic than gilts whilst gilts and entire males had higher content of linolenic acid than castrates . In adipose tissue, entire males had lower content of myristic, stearic, palmitic, and total saturated fatty acids than castrates or both castrates and gilts (1,39 vs 1,45 %, 14,88 vs 16,90 %, 25,41 vs 26,83 and 26,27 %, 43,40 vs 46,70 and 45,53 %). At the same time, they showed greater amounts of ol

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40203 - Husbandry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Fytotechnica et Zootechnica:Online

  • ISSN

    1336-9245

  • e-ISSN

    1336-9245

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    167-173

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85097793261