Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Carcass value and meat fatty acid composition of fattening gilts and barrows

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F09%3A%230001118" target="_blank" >RIV/00027014:_____/09:#0001118 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Carcass value and meat fatty acid composition of fattening gilts and barrows

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to examine the effect of gender on carcass value and fatty acid composition in meat of fattening pigs. Twenty pigs (gilts and barrows) were included in the experiment and fed ad-libitum with common feed mixture. Animals were slaughtered at 115 kg of body weight. Higher average daily gain was found in barrows (952.38 plus minus 191.78 g) compared to gilts (881.48 plus minus 131.57 g), higher lean meat content was measured in gilts. Fatty acid content was determined by gas chromatography method. Only ?-linolenic acid content (Figure 1) was significantly different in barrows (0.55 plus minus 0.07 g/100 g) compared to gilts (0.80 plus minus 0.24). Barrows also had significantly lower content of total n-3 polyunsaturated fatty acids(0.90 plus minus 0.10) than gilts (1.18 plus minus 0.26). From the results it is evident that gender is lesser important factor influencing the composition of fat and that a dietary treatment is necessary to influence fatty acid content

  • Název v anglickém jazyce

    Carcass value and meat fatty acid composition of fattening gilts and barrows

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to examine the effect of gender on carcass value and fatty acid composition in meat of fattening pigs. Twenty pigs (gilts and barrows) were included in the experiment and fed ad-libitum with common feed mixture. Animals were slaughtered at 115 kg of body weight. Higher average daily gain was found in barrows (952.38 plus minus 191.78 g) compared to gilts (881.48 plus minus 131.57 g), higher lean meat content was measured in gilts. Fatty acid content was determined by gas chromatography method. Only ?-linolenic acid content (Figure 1) was significantly different in barrows (0.55 plus minus 0.07 g/100 g) compared to gilts (0.80 plus minus 0.24). Barrows also had significantly lower content of total n-3 polyunsaturated fatty acids(0.90 plus minus 0.10) than gilts (1.18 plus minus 0.26). From the results it is evident that gender is lesser important factor influencing the composition of fat and that a dietary treatment is necessary to influence fatty acid content

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Pig Breeding

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus