Effect of drought and waterlogging on saccharides and amino acids content in potato tubers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A85505" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:85505 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.17221/661/2020-PSE" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/661/2020-PSE</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/661/2020-PSE" target="_blank" >10.17221/661/2020-PSE</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of drought and waterlogging on saccharides and amino acids content in potato tubers
Popis výsledku v původním jazyce
The study was focused on the effect of drought and waterlogging stresses in two-year pot experiments in the peat substrate on the content of glucose, fructose and sucrose and free amino acids in potato tubers of four cultivars (yellow-fleshed Laura, Marabel, Milva and blue-fleshed Valfi) after 71 days of exposure to stresses conditions (BBCH 909). Drought and waterlogging increased levels of fructose, glucose, and sucrose in three potato cultivars except for cv. Laura. Drought stress increased L-proline (+248,4%), L-hydroxyproline (+135,3%), L-arginine (+29,97%), L-glutamic acid (+29,09%) and L-leucine (+22,58%) contents in all analysed cultivars. Moreover, the high effect of drought stress on an increase of L-phenylalanine, L-histidine, L-threonine, and total free amino acids content of the cvs. Laura, Valfi and Marabel has been observed. A comparison of the effects of drought and waterlogging stresses on the content of total amino acids showed an increase under drought and a decrease under waterlog
Název v anglickém jazyce
Effect of drought and waterlogging on saccharides and amino acids content in potato tubers
Popis výsledku anglicky
The study was focused on the effect of drought and waterlogging stresses in two-year pot experiments in the peat substrate on the content of glucose, fructose and sucrose and free amino acids in potato tubers of four cultivars (yellow-fleshed Laura, Marabel, Milva and blue-fleshed Valfi) after 71 days of exposure to stresses conditions (BBCH 909). Drought and waterlogging increased levels of fructose, glucose, and sucrose in three potato cultivars except for cv. Laura. Drought stress increased L-proline (+248,4%), L-hydroxyproline (+135,3%), L-arginine (+29,97%), L-glutamic acid (+29,09%) and L-leucine (+22,58%) contents in all analysed cultivars. Moreover, the high effect of drought stress on an increase of L-phenylalanine, L-histidine, L-threonine, and total free amino acids content of the cvs. Laura, Valfi and Marabel has been observed. A comparison of the effects of drought and waterlogging stresses on the content of total amino acids showed an increase under drought and a decrease under waterlog
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
1214-1178
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
408-416
Kód UT WoS článku
000674428000006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85110497668