Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of drought and waterlogging on saccharides and amino acids content in potato tubers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A85505" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:85505 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/661/2020-PSE" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/661/2020-PSE</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/661/2020-PSE" target="_blank" >10.17221/661/2020-PSE</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of drought and waterlogging on saccharides and amino acids content in potato tubers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study was focused on the effect of drought and waterlogging stresses in two-year pot experiments in the peat substrate on the content of glucose, fructose and sucrose and free amino acids in potato tubers of four cultivars (yellow-fleshed Laura, Marabel, Milva and blue-fleshed Valfi) after 71 days of exposure to stresses conditions (BBCH 909). Drought and waterlogging increased levels of fructose, glucose, and sucrose in three potato cultivars except for cv. Laura. Drought stress increased L-proline (+248,4%), L-hydroxyproline (+135,3%), L-arginine (+29,97%), L-glutamic acid (+29,09%) and L-leucine (+22,58%) contents in all analysed cultivars. Moreover, the high effect of drought stress on an increase of L-phenylalanine, L-histidine, L-threonine, and total free amino acids content of the cvs. Laura, Valfi and Marabel has been observed. A comparison of the effects of drought and waterlogging stresses on the content of total amino acids showed an increase under drought and a decrease under waterlog

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of drought and waterlogging on saccharides and amino acids content in potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    The study was focused on the effect of drought and waterlogging stresses in two-year pot experiments in the peat substrate on the content of glucose, fructose and sucrose and free amino acids in potato tubers of four cultivars (yellow-fleshed Laura, Marabel, Milva and blue-fleshed Valfi) after 71 days of exposure to stresses conditions (BBCH 909). Drought and waterlogging increased levels of fructose, glucose, and sucrose in three potato cultivars except for cv. Laura. Drought stress increased L-proline (+248,4%), L-hydroxyproline (+135,3%), L-arginine (+29,97%), L-glutamic acid (+29,09%) and L-leucine (+22,58%) contents in all analysed cultivars. Moreover, the high effect of drought stress on an increase of L-phenylalanine, L-histidine, L-threonine, and total free amino acids content of the cvs. Laura, Valfi and Marabel has been observed. A comparison of the effects of drought and waterlogging stresses on the content of total amino acids showed an increase under drought and a decrease under waterlog

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

    1214-1178

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    408-416

  • Kód UT WoS článku

    000674428000006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85110497668