1H NMR chemometric models for classification of Czech wine type and variety
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A88760" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:88760 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620317143" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814620317143</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127852" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2020.127852</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
1H NMR chemometric models for classification of Czech wine type and variety
Popis výsledku v původním jazyce
A set of 917 wines of Czech origin were analysed using nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR) with the aim of building and evaluating multivariate statistical models and machine learning methods for the classification of 6 types based on colour and residual sugar content, 13 wine grape varieties and 4 locations based on 1H NMR spectra. The findings support chemometrics as a tool for predicting important features in wine, particularly for quality assessment and fraud detection.
Název v anglickém jazyce
1H NMR chemometric models for classification of Czech wine type and variety
Popis výsledku anglicky
A set of 917 wines of Czech origin were analysed using nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR) with the aim of building and evaluating multivariate statistical models and machine learning methods for the classification of 6 types based on colour and residual sugar content, 13 wine grape varieties and 4 locations based on 1H NMR spectra. The findings support chemometrics as a tool for predicting important features in wine, particularly for quality assessment and fraud detection.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
339
Číslo periodika v rámci svazku
mar
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1-9
Kód UT WoS článku
000582793900022
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85090032744