Influence of Geological and Soil Condition on Qualitative Parameters of Wines
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00218781" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00218781 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of Geological and Soil Condition on Qualitative Parameters of Wines
Popis výsledku v původním jazyce
This article describes the partial result of the first two years of the dissertation thesis experiments focused on the influence of geological and pedological conditions on analytical parameters of wines, mainly related to tracing wine origin. This workuses varied conditions of vineyard Velká Vendule in the wine village Velké Žernoseky in the Czech Republic. Isotope ratios (D/H)I, (D/H)II, 13C/12C and 18O/16O were measured using NMR. EA-IRMS and content of B, Cu, Fe, Mg, Na, Zn, P, K and Ca using ICP.Canonical discriminant analysis was used for the statistical evaluation of 16 wine samples. The results show that it is possible to distinguish the grapes used for making these wines, so it seems there is the influence of geological and pedological conditions on measured wine parameters. However, the results must be verified in following vintages.
Název v anglickém jazyce
Influence of Geological and Soil Condition on Qualitative Parameters of Wines
Popis výsledku anglicky
This article describes the partial result of the first two years of the dissertation thesis experiments focused on the influence of geological and pedological conditions on analytical parameters of wines, mainly related to tracing wine origin. This workuses varied conditions of vineyard Velká Vendule in the wine village Velké Žernoseky in the Czech Republic. Isotope ratios (D/H)I, (D/H)II, 13C/12C and 18O/16O were measured using NMR. EA-IRMS and content of B, Cu, Fe, Mg, Na, Zn, P, K and Ca using ICP.Canonical discriminant analysis was used for the statistical evaluation of 16 wine samples. The results show that it is possible to distinguish the grapes used for making these wines, so it seems there is the influence of geological and pedological conditions on measured wine parameters. However, the results must be verified in following vintages.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DB - Geologie a mineralogie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Xth International Terroir Congress 2014 Proceedings
ISBN
978-963-503-582-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
171-175
Název nakladatele
Corvinus University of Budapest
Místo vydání
Budapest, Hungary
Místo konání akce
Tokaj-Eger
Datum konání akce
1. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—