Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inhibition of fungal strains isolated from cereal grains via vapor phase of essential oils

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A89125" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:89125 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/21:10174552

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/26/5/1313" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/26/5/1313</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules26051313" target="_blank" >10.3390/molecules26051313</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Inhibition of fungal strains isolated from cereal grains via vapor phase of essential oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fungal contamination in stored food grains is a global concern and affects food economics and human and animal health. It is clear that there is a need to develop new technologies with improved performances that are also eco-friendly in nature. Due to the bioactivity of essential oils (EOs) in the vapor phase, their low toxicity for humans, and their biodegradability and antifungal properties, EOs could be a suitable solution. In this study, we explored the potential of thyme, oregano, lemongrass, clove, and cajeput EOs in the vapor phase. For 17 days, inhibitory activity was assessed against five strains of postharvest pathogens - Aspergillus spp., Fusarium s. l. spp., and Penicillium ochrochloron - isolated from cereal grains. A modified disc volatilization method was used, which is more effective in comparison to traditional screening methods. Three concentrations were tested (250, 125, and 62,5 microL/L). The two highest concentrations resulted in complete inhibition of fungal growth. H

  • Název v anglickém jazyce

    Inhibition of fungal strains isolated from cereal grains via vapor phase of essential oils

  • Popis výsledku anglicky

    Fungal contamination in stored food grains is a global concern and affects food economics and human and animal health. It is clear that there is a need to develop new technologies with improved performances that are also eco-friendly in nature. Due to the bioactivity of essential oils (EOs) in the vapor phase, their low toxicity for humans, and their biodegradability and antifungal properties, EOs could be a suitable solution. In this study, we explored the potential of thyme, oregano, lemongrass, clove, and cajeput EOs in the vapor phase. For 17 days, inhibitory activity was assessed against five strains of postharvest pathogens - Aspergillus spp., Fusarium s. l. spp., and Penicillium ochrochloron - isolated from cereal grains. A modified disc volatilization method was used, which is more effective in comparison to traditional screening methods. Three concentrations were tested (250, 125, and 62,5 microL/L). The two highest concentrations resulted in complete inhibition of fungal growth. H

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

    1420-3049

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    0-0

  • Kód UT WoS článku

    000628425900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85103920155