Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The antifungal activity of essential oils in combination with warm air flow against postharvest phytopathogenic fungi in apples

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F16%3A00461667" target="_blank" >RIV/61389030:_____/16:00461667 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/16:70315 RIV/00027006:_____/16:00003931

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.03.024" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.03.024</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.03.024" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2016.03.024</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The antifungal activity of essential oils in combination with warm air flow against postharvest phytopathogenic fungi in apples

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Essential oils (EOs) are strong plant-derived antimicrobials. For their efficient use in the agri-food industry, the problems with technology of their application have to be solved. In vitro antifungal activity of cinnamon, oregano, lemongrass and clove essential oils (EOs) was tested by innovative method using EO in combination with warm air flow (WAF). EOs in concentrations from 0.25 to 512 mu L/L of air were tested against eleven phytopathogenic fungi. Application of EOs in concentration of 4 and 16 mu L/L by WAF method was used for treatment of apples inoculated with Penicillium expansum. Detailed sensory analysis of treated apples was performed. The WAF was more effective compare to standard disc volatilization method (DVM), the average minimum inhibitory concentrations in vitro were 5.6 mu L/L during 5 min WAF treatment, compared to 136 mu L/L during the DVM 24 h treatment. EOs applied by WAF delayed the incidence and development of P. expansum on apples with minimal adverse effect on their sensory profile. The WAF treatment could be considered for the development of antifungal treatments in the agri-food industry.

  • Název v anglickém jazyce

    The antifungal activity of essential oils in combination with warm air flow against postharvest phytopathogenic fungi in apples

  • Popis výsledku anglicky

    Essential oils (EOs) are strong plant-derived antimicrobials. For their efficient use in the agri-food industry, the problems with technology of their application have to be solved. In vitro antifungal activity of cinnamon, oregano, lemongrass and clove essential oils (EOs) was tested by innovative method using EO in combination with warm air flow (WAF). EOs in concentrations from 0.25 to 512 mu L/L of air were tested against eleven phytopathogenic fungi. Application of EOs in concentration of 4 and 16 mu L/L by WAF method was used for treatment of apples inoculated with Penicillium expansum. Detailed sensory analysis of treated apples was performed. The WAF was more effective compare to standard disc volatilization method (DVM), the average minimum inhibitory concentrations in vitro were 5.6 mu L/L during 5 min WAF treatment, compared to 136 mu L/L during the DVM 24 h treatment. EOs applied by WAF delayed the incidence and development of P. expansum on apples with minimal adverse effect on their sensory profile. The WAF treatment could be considered for the development of antifungal treatments in the agri-food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LD13013" target="_blank" >LD13013: Produkce protirakovinných polyacetylenů elicitovanými kulturami ženšene</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    OCT

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    62-68

  • Kód UT WoS článku

    000377325000010

  • EID výsledku v databázi Scopus