Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu. Periodická zpráva grantu NAZV MZe QK22010255 za rok 2022

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3A92473" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:92473 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu. Periodická zpráva grantu NAZV MZe QK22010255 za rok 2022

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průběhu roku 2022 probíhaly na třech řešitelských pracovištích (JU Č. Budějovice, ČZU Praha, fy Hodan Soběkury) polní pokusy s hrachem setým a sójou luštinatou. V rámci těchto pokusů byl hodnocen vliv ošetření osiva leguminóz vybranými kmeny bakterií mléčného kvašení (ze sbírek VÚ mlékárenského Tábor) a hub (JU Č. Budějovice) na vzcházivost porostu, růst a vývoj kořenů a nadzemní biomasy, zdravotní stav a výsledný výnos a kvalitu produkce. Kromě variant s ošetřením osiva byly využity i varianty s ošetřením rostlin leguminóz v průběhu vegetace a varianty zahrnující oba způsoby ošetření. Součástí pokusů byly též odběry a hodnocení půdních vzorků a hodnocení přítomnosti použitých bakterií a hub na kořenech a rostlinách.

  • Název v anglickém jazyce

    Intensification of ecological production of legumes through biological means with the aim of improving their health status. Periodical report of project NAZV MZe QK22010255 in 2022

  • Popis výsledku anglicky

    In the course of 2022, three participating organizations (University of South Bohemia in Č. Budějovice, Czech University of Life Sciences Prague and fy Hodan Soběkury) conducted field experiments with field peas and soybeans. As part of these experiments, the effects of treatment of leguminous seeds with selected strains of lactic acid bacteria (from the collections of Milk Research Institute Tábor) and fungi (University in Č. Budějovice) on plant emergence, growth and development of roots and above-ground biomass, health status and the resulting yield and production quality were evaluated. In addition to variants with seed treatment, variants with treatment of leguminous plants during vegetation and variants including both methods of treatment were also used. The experiments also included taking and evaluating soil samples and evaluating the presence of bacteria and fungi on the roots and plants.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22010255" target="_blank" >QK22010255: Intenzifikace ekologické produkce leguminóz prostřednictvím biologických prostředků s cílem zlepšení jejich zdravotního stavu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    50

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Název nakladatele resp. objednatele

    NAZV MZe

  • Verze