Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant Potential of Cookies Formulated with Date Seed Powder

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000101" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000101 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/foods11030448" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/foods11030448</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods11030448" target="_blank" >10.3390/foods11030448</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant Potential of Cookies Formulated with Date Seed Powder

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Utilising major waste products from the food industry can have both a great environmental impact and be a means to improve consumer health. Date seed is a food industry byproduct that has been proven to have high nutritional value. The aim of this work was to measure the total polyphenolic content (TPC), flavonoids, and antioxidant activity of the seeds of six date fruit varieties, Fard, Khalas, Khinaizi, Sukkary, Shaham, and Zahidi, and to use those seeds to enhance the antioxidant value of cookies by partially substituting flour with ground date seed. Date seed powder (DSP) was extracted at three levels of sample to solvent ratio (5:1, 10:1 and 15:1 mg/mL). Cookies were prepared using three substitution levels of wheat flour (2,5, 5,0, and 7,5%, w/w) by DSP and two types of flour (white and whole wheat), and were baked at two different temperatures, 180 and 200C. The composite cookies were found to contain a significant amount of TPC and flavonoids, and showed in-creased antioxidant activity compared with the control samples.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant Potential of Cookies Formulated with Date Seed Powder

  • Popis výsledku anglicky

    Utilising major waste products from the food industry can have both a great environmental impact and be a means to improve consumer health. Date seed is a food industry byproduct that has been proven to have high nutritional value. The aim of this work was to measure the total polyphenolic content (TPC), flavonoids, and antioxidant activity of the seeds of six date fruit varieties, Fard, Khalas, Khinaizi, Sukkary, Shaham, and Zahidi, and to use those seeds to enhance the antioxidant value of cookies by partially substituting flour with ground date seed. Date seed powder (DSP) was extracted at three levels of sample to solvent ratio (5:1, 10:1 and 15:1 mg/mL). Cookies were prepared using three substitution levels of wheat flour (2,5, 5,0, and 7,5%, w/w) by DSP and two types of flour (white and whole wheat), and were baked at two different temperatures, 180 and 200C. The composite cookies were found to contain a significant amount of TPC and flavonoids, and showed in-creased antioxidant activity compared with the control samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20101 - Civil engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    1-16

  • Kód UT WoS článku

    000756497200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85124247588