Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv teploty na nutriční hodnotu potemníka moučného (Tenebrio molitor L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F23%3A95112" target="_blank" >RIV/60460709:41210/23:95112 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/index.html" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/index.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv teploty na nutriční hodnotu potemníka moučného (Tenebrio molitor L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Entomofágie neboli konzumace jedlého hmyzu, je v současnosti velmi častým tématem k diskuzi a jedlý hmyz je považován za potravinu budoucnosti. Navíc se jedná se o potravinu nového typu, která má nejen ekonomické a enviromentální výhody, ale také se jedná o potravinu s vysokou výživovou hodnotou a kvalitním nutričním složením. Cílem této studie bylo otestovat vliv teploty chovu na nutriční hodnotu larev Tenebrio molitor L. a tak optimalizovat podmínky chovu dle záměru chovatele. U larev moučných červů chovaných při třech různých teplotách, konkrétně 22, 25 a 28 °C, byl gravimetricky analyzován obsah sušiny a popela, obsah lipidů Soxhletovou extrakcí, obsah bílkovin Kjeldahlovou metodou a také kvalita bílkovin pomocí analyzátoru aminokyselin. Byla také stanovena délka těla hmyzu a tělesná hmotnost. V závislosti na teplotě byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p <0,05) v tělesné hmotnosti a délce, obsahu sušiny a popelovin, lipidů a bílkovin v sušině. Hmotnost těla byla nejvyšší při teplotě 28 °C, délka při 25 °C, obsah tuku při 28 °C a obsah bílkovin při nejnižší analyzované teplotě 22 °C. Obsah zanalyzovaných aminokyselin nebyl mezi teplotami statisticky porovnáván a byly stanoveny pouze při 22 °C. Předpokládáme však, že kvalita bílkovin se v důsledku teploty nemění. Z dosažených výsledků lze tvrdit, že nutriční parametry (obsah bílkovin a lipidů, sušiny a popela) moučných červů byly ovlivněny teplotou chovu. Tyto informace mohou chovatelé jedlého hmyzu využít pro stanovení optimální teploty chovu za účelem následného využití hmyzu.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of temperature on the nutritional quality and growth parameters of yellow mealworm larvae (Tenebrio molitor L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Nutritional quality of insects depends on many factors including rearing conditions. This study focusses on the effect of temperature on the basic nutritional value of Tenebrio molitor larvae. Dry matter and the ash content determined gravimetrically, lipids by the Soxhlet extraction, and total protein content by the Kjeldahl method were monitored in the yellow mealworm larvae farmed at three different temperatures (22, 25 and 28°C). Insect body length and body weight were measured as well. To evaluate deeply the protein quality amino acid profile of samples reared at all three different temperatures were determined using an amino acid analyser. Significant differences in the body weight and length of larvae, dry matter, ash content, and lipids and the protein contents per dry matter were found depending on the temperature. There was an increasing tendency in the larvae weight (from 0.09 g to 0.15 g), dry matter content (from 30.72 g to 36.55 g) and fat per dry matter content (from 22.46 g to 36.01 g) with increasing rearing temperature. On the contrary, the clear decreasing trend (from 64.33 g to 54.41 g) was seen in case of crude protein per dry matter content. From the results of the amino acid profile, it was found that edible insects contained all essential amino acids, and the effect of temperature was not found in the case of amino acids. Limiting amino acids are sulphury amino acids, and the essential amino acid index was close to rice or rye. The information about the effect of temperature on the larvae growth and nutritional parameters could be important for insect farmers to set the optimum rearing temperature for the purpose of the subsequent use of the insects as food or feed.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů